Читај ми!

Антитерористичка рација у Тунису

Полицајац и седморо екстремиста погунули током антитерористичке операције у Тунису. Рација је организована због сазнања да се у једној кући у предграђу главног града крије група исламских екстремиста.

У размени ватре током антитерористичке операције у Рауеду, предграђу главног града Туниса, погинули су полицајац и седморо екстремиста, јавиле су агенције позивајући се на туниско Министарство унутрашњих послова.

У полицијској рацији пронађено је оружје, експлозив и појасеви са експлозивом за бомбаше-самоубице, пренео је АФП.

Окршај је избио ноћас, када је полиција опколила једну кућу, по сазнању да се у њој крије група исламских екстремиста. Сукоб је окончан данас поподне.

Портпарол МУП-а Мохамед Али Аруи није навео којој групи екстремисти припадају, али је према неким информацијама у питању радикална салафистичка организација "Присталице шеријата".

Средином јануара 2011. године председник Туниса Зејнелабедин Бен Али свргнут је после масовних протеста против корупције, незапослености и раста цена, после чега је почело такозвано Арапско пролеће.

У октобру исте године изабран је парламент, а на власт је дошла тројна коалиција умереног Препорода (Ал Нахда), Конгреса за републику левог центра и Демократског форума за рад и слободу (Ал Такатул), подсећају агенције.

Три године после догађаја који су инспирисали сличне побуне у арапским земљама, након што се Препород повукао са власти да би окончао политичку кризу, Тунис води техничка влада Мехдија Џоме.

Скупштина је 27. јануара усвојила нови устав који Тунис дефинише као слободну, независну и суверену државу са исламом као религијом и гарантованом слободом вероисповести.

Џома је формирао владу ванпартијских технократа, који треба да припреме земљу за председничке и парламентарне изборе.

АФП наводи да је исламски екстремизам међу главним изазовима пред новом владом, као и да је прошлогодишњи самоубилачки напад у једном летовалишту указао на угроженост Туниса од насиља џихадиста, који су ојачали, а оружјем се снабдевају из суседне Либије, где се и обучавају.

Неки од њих били су и у Сирији, да би се борили уз исламистичке побуњеничке групе у тамошњем грађанском рату.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара