Читај ми!

Тајланд, хаос уочи избора

Најмање седам особа, укључујући једног фоторепортера, повређено у експлозијама и пуцњави на северу Бангкока, уочи сутрашњих избора. Сукоб провладиних и присталица опозиције почео пошто се група присталица власти кретала ка канцеларији у којој су изборни листићи.

У експлозијама и пуцњави на северу Бангкока повређено је најмање седам особа, укључујући једног америчког фоторепортера. У граду тињају повремени сукоби провладиних и антивладиних присталица, извештавају светске агенције из престонице Тајланда.

Према подацима градске служби за хитне ситуације, повређено је најмање шест Тајланђана, међу којима је и новинар локалног дневника Дејли њуз , пренео је АП.

Амерички фоторепортер Џејмс Нахтвеј рањен је у ногу, наводи америчка новинска агенција.

АП извештава да су људи који су се нашли на лицу места потражили су заклон у оближњем тржном центру, код пешачког моста и иза аутомобила.

Ројтерс наводи да је једна особа рањена, а да су две повређене у две експлозије на северу Бангкока.

Извештач британске агенције наводи да је видео да неки демонстранти носе пиштоље, а да у првом тренутку није јасно да ли су повређене присталице или противници владе.

АП извештава да је по градским службама за хитно реаговање у сукобу у четврти Лакши рањено најмање двоје људи.

Наводећи да се провладине и антивладине групе спорадично сукобљавају ватреним оружјем, каменицама и петардама, америчка агенција јавља да је сукоб почео пошто је група провладиних присталица марширала ка канцеларији у којој су изборни листићи, окруженој демонстрантима.

Према Ројтерсу, напад се догодио у Лакшију, близу аеродрома Дон Муанг, упоришту Странке за Тајланд премијерке Јинглук Шинаватре.

Њене присталице окупиле захтевајући одржавање сутрашњих избора, наводи британска агенција.

Опозиционари траже блокирање избора желећи да спрече вероватан реизбор Шинаватре.

Вођа опозиције Сутеп Таугсубан жели да ослаби моћ породице Шинаватра, оптужујићи премијерку која је 2011. убедљиво победила на изборима да је само "марионета" у рукама њеног брата Таксина.

Таксина, свргнутоg с власти 2006. године, опозиција проглашава корумпираним, као и да је угрозио крхку тајландску демократију, користећи новац пореских обвезника да купи гласове популистичким наступом и поклонима сиромашнима.

У недељу ће бити отворено 93.000 гласачких места широм Тајланда, а Изборна комисија напомиње да има овлашћења да наложи војсци и полицији да обезбеди одржавање гласања.

У политичким сукобљавањима од новембра је погинуло 10, а повређено 577 људи.

Полиција је уочи избора саопштила да ће широм земље распоредити 100.000 припадника, док ће ради безбедности у Бангкоку бити ангажовано и 5.000 војника.

За гласање је регистровано више од 47 милиона бирача.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије