Читај ми!

Украјина, могућа интервенција војске

Mогуће да ће против демонстраната у Кијеву бити употребљена војска, поручила украјинска опозиција на састанку са европским званичницима у Минхену. Лидери опозиције затражили увођење санкција властима у Кијеву.

Украјинска опозиција је на састанку са европским званичницима упозорила на "врло извесну интервенцију војске" против демонстраната који више од два месеца протестују у Кијеву.

На то је упозорио један од лидера украјинске опозиције Арсениј Јацењук, који се у Минхену, где се одржава безбедносна конференција, састао са европским званичницима, међу којима је била и висока представница ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон.

Јацењук је "обавестио званичнике да је врло извесно да ће власт прибећи сили, укључујући ангажовање војске", саопштила је странка бивше премијерке Украјине Јулија Тимошенко, која је у затвору, Баткившчина, на чијем челу је Јацењук.

Амерички државни секретар рекао је да је борба за демократску европску будућност данас најважнија у Украјини и да Сједињене Државе и Европска унија подржавају народ Украјине у захтевима за више демократије. Кери се на маргинама скупа састао са лидерима украјинске опозиције.

"Већина Украјинаца се бори да се придружи партнерима, који ће им помоћи да живе слободно. Они не верују да његова будућност зависи само од једне земље", каже државни секретар САД Џон Кери.

Председник Европског савета Херман ван Ромпај каже да без обзира на геополитички положај Украјине, понуђено је тешње везивање са Европском унијом, али не безусловно.

"То не би нашкодило везама са Русијом, са којом Украјина дели историју и културу. Будућност Украјине је у Унији", каже Ромпај.

Шеф руске дипоматије поновио је став Москве да Украјина треба сама да бира пут без притиска споља. "Какве везе има демократија са подршком демонстрантима, који пале владине објекте и узвикују расистичке пароле. Зашто истакнути европски политичари охрабрују такве акције", каже министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Украјинска опозиција од Запада тражи да уведе санкције украјинским властима, које оптужује да планирају увођење ванредног стања.

"Санкције су савршено средство да се диктаторске власти у Кијеву натерају да поштују демократске принципе", каже лидер украјинске опозиције Арсениј Јацењук.

С друге стране, лидер опозиционе партије УДАР, светски боксерски шампион Виталиј Кличко је на састанку са Бан Кимуном на маргинама конференције у Минхену, рекао да је међународно посредовање неопходно у Украјини, пренео је Итар тас.

"Међународни представници биће гаранти споразума с украјинским властима и неопходни су за разрешење политичке кризе", рекао је Кличко.

Критикујући Москву због притиска на Кијев, генерални секретар НАТО-а Андерс фог Расмунсен изјавио је да Русија и Западни војни савез треба да се врате стратешком партнерству. 

Партија бивше украјинске премијерке Јулије Тимошенко, "Отаџбина", саопштила је да власти у тој земљи разматрају увођење ванредног стања у настојању да разбију протесте против владе.
Украјинска служба безбедности је јуче најавила криминалну истрагу покушаја опозиције да преотме власт, преноси АФП.

"Таква најава службе безбедности је елемент сценарија о употреби силе и планирању могућег ванредног стања", изјавио је за АФП високи званичник партије "Отаџбина", Григориј Немирја.

Украјинска опозиција већ више од два месеца протестује захтевајући, између осталог, одлазак са власти Јануковича због његовог одбијања да потпише споразум о придруживању ЕУ.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије