Читај ми!

Украјина, опозиција одбила премијерско место

Опозиција одбила предлог Виктора Јануковича да преузме место премијера. Лидери опозиције Арсениј Јацењук и Виталиј Кличко траже расписивање председничких избора и доношење новог устава. У 10 региона демонстранти заузели зграде локалних влада.

22.30 - Опозиција одбила предлог Виктора Јануковича да преузме премијерско место, јавља Раша тудеј. Виталиј Кличко поручио да морају да се одрже председнички избори, а Арсениј Јацењук да се донесе нов устав.

22.00 - Арсениј Јацењук поручио демонстрантима да је опозиција спремна да преузме одговорност, одведе Украјину у ЕУ и ослободи Јулију Тимошенко.

18.45 - Виктор Јанукович понудио место премијера једном од лидера опозиције Арсенију Јацењуку, а место вицепремијера Виталију Кличку, јавља Раша тудеј

18.15 - Демонстранти напали полицију у згради администрације у Виници, јавља Раша тудеј.

17.00 - Ослобођена и послата у болницу два полицајца које су отели демонстранти, саопштава Министарство унутрашњих послова, јавља РТ.

15.55 - У току разговори Виктора Јануковича са лидерима опозиције, јавља Би-Би-Си.

Председник Украјине Виктор Јанукович, понудио је данас место премијера једном од вођа опозиције Арсенију Јацењуку, у покушају да реши политичку кризу у земљи. Јацењук је, међутим, ту понуду одбио.

У разговорима представника опозиције с Јануковичем, Јацењуку је понуђено место председника владе, на којем би заменио Mиколаја Азарова, док је другом вођи опозиције, бившем боксерском шампиону Виталију Кличкову, понудено место потпредседника владе задуженог за хуманитарне послове, преносе медији.

Председник Јанукович такође је обећао да ће размотрити могућност да измени украјински устав - по којем шеф државе има веома велика овлашћења - или расписивањем референдума или усвајањем закона.

Јацењук за сада није коментарисао ову вест.

Јанукович се и данас састао с лидерима опозиције, неколико сати пошто је министар унутрашњих послова изјавио да су узалудни напори да се актуелно стање у земљи реши мирним путем.

На разговоре с председником, у јеку антивладиних протеста у Украјини, дошли су председници неколико парламентарних група.

Још један демонстрант, који је задобио тешке повреде у сукобима са украјинском полицијом у среду, преминуо је данас у болници, чиме се, како су изјавили званичници из Кијева, број погинулих попео на три, док демонстранти тврде да је у протестима погинуло шест људи.

Министар унутрашњих послова Виталиј Захарченко раније данас рекао да власти имају информацију да демонстранти "довлаче ватрено оружје" испред његовог Министарства у центру Кијева.

Рекао је и да су демонстранти ослободили два полицајца које су заробили и мучили, док опозиција наводи да је реч о провокацији власти која би се оправдала оштра акција полиције.

Захарченко је рекао да су полицајци ослобођени уз посредовање страних амбасада.

Министар је раније данас рекао да су полицајце заробили добровољци који обезбеђују протестне скупове у Кијеву, док је шеф обезбеђења Михаило Блаватски рекао да ниједан полицијац није заробљен.

"Власти трже изговор да упадну на Мајдан (трг у центру Кијева на коме се одржавају протести) и праве свакакве провокације", рекао је Блаватски, додајући да би хватање полицајаца дало разлог властима да нападну демонстранте.

Опозиција страхује да се полиција спрема за напад на демонстранте.

Председник Украјине Виктор Јанукович сменио је декретом градоначелника Кијева Александра Попова и уместо њега поставио Виктора Макенка који је до сада био посланик његове Партије региона.

Део демонстраната планира да заузме канцеларију државног тужиоца, сазнаје Итар-тас од демонстраната који су најавили да се очекује да ће у томе учествовати око 600 људи.

Демонстранти у Кијеву су јуче заузели зграду Министарства пољопривреде, а већ скоро два месеца држе градску скупштину у Кијеву, зграду у којој се налазе синдикати и Октобарску палату. Они намеравају са заузму и седиште компаније "Украјински Нафтогас".

Учесници демонстрација су заузели зграде локалних влада у 10 региона. Протести пламте у градовима Кијев, Житомир, Хмелницки, Ровно, Тернопол, Черновци, Ивано-Франковск, Лвов, Виниц, немирно је и у Транскарпатском регион и региону Волин.

Полиција у Черкасију је ослободила зграду регионалне администрације коју су демонстранти раније заузели.

Око 100 антивладиних демонстраната у Украјини покушали су данас да заузму главну зграду Министарства енергетике, изјавио је министар енергетике Едуард Ставицки.

"Покушали су да заузму зграду. Дошло је око 100 наоружаних људи. Пришао сам им и рекао да прети ризик од колапса читавог енергетског система Украјине ако мирно не оду из зграде", рекао је Ставицки.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара