И Лебедев на слободи!

Платон Лебедев, бивши партнер Михаила Ходорковског, пуштен из затвора. Руски Врховни суд ублажио пресуду некадашњем директору компаније МЕНТЕП на 10 година, шест месеци и 22 дана што је он већ одслужио.

Некадашњи пословни партнер бившег нафтног тајкуна и критичара Кремља Михаила Ходорковског Платон Лебедев пуштен је из затвора после данашње пресуде Врховног суда.

"Платон Лебедев је напустио затвор у региону Архангелска око 22 сата по московском времену", рекао је представник затвора у северном руском региону за агенцију РИА Новости.

Руски Врховни суд је данас ублажио пресуду бившем директору компаније МЕНТЕП Лебедеву на 10 година, шест месеци и 22 дана што је он већ одслужио и преиначио пресуду власнику компаније ЈУКОС Михаилу Ходорковском, кога је помиловао руски председник Владимир Путин, на 10 година и седам месеци.

На овај начин молбе адвоката оптужених делимично су услишене, као и захтев Канцеларије руског тужилаштва, пренео је Итар тас.

У оквиру првог предмета, Ходорковски и Лебедев оптужени су за присвајање акција компаније "Апатит" и препродају њених производа на светском тржишту по повишеним ценама.

Мешчански обласни суд у Москви осудио их је у мају 2005. на девет година затвора за малверзације и утају пореза, али им је Московски градски суд накнадно снизио казну на по осам година.

У другом предмету, 30. децембра 2010. године Хамовнически суд у Москви осудио их је за присвајање нафте и легализацију новца стеченог криминалом (њеном продајом) и казнио их са 14 година затвора, уз узимање у обзир казне из прве пресуде, подсећа Итар тас.

Московски градски суд ту казну је ублажио на 11 година, а Врховни суд потом за још два месеца, тако да је Лебедев на слободу требало да изађе у мају 2014, а Ходорковског је руски председник Владимир Путин помиловао 20. децембра прошле године, осам месеци пре истека казне.

Данашњом пресудом није измењен судски налог према коме Лебедев и Хордоковски морају да исплате 17 миљарди рубљи (521 милион долара) неизмирених пореских обавеза.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара