Читај ми!

Пјонгјанг: Искрен позив на окончање тензија

У отвореном писму које је упућено по наредби лидера Ким Џонг Уна, Северна Кореја позива Јужну Кореју на окончање свих тензија. Југ не треба да сумња у наше предлоге и одбацује наше озбиљне и искрене понуде, наводи се у писму.

Северна Кореја позвала је на окончање свих тензија са Сеулом, у отвореном писму Јужној Кореји које је упућено по наредби севернокорејског лидера Ким Џонг Уна.

"Важно је побољшати односе између Севера и Југа и донети храбру одлуку како би се обуставиле све непријатељске војне акције", наводи се у писму Националне комисије за одбрану Северне Кореје, главне војне институције у тој земљи.

Поруку је факсом послао севернокорејски огранак Црвеног крста својим јужнокорејским колегама, упутивши позив за породично окупљање након Лунарне Нове године 31. јануара, када време отопли, објавила је Корејска центална новинска агенција.

Севернокорејанци су предложили јужнокорејанцима да одаберу датум који им одговара за тај догађај.

Они су истакли да ће програм окупљања бити нова прилика за побољшање веза, након вишегодишњих великих тензија.

Јужнокорејско Министарство уједињења, задужено за међукорејска питања, саопштило је да ће касније послати свој предлог за датум и друге детаље везане за породична окупљања.

Комисија је прошле недеље Јужној Кореји предложила могућа решења, како би та земља отказала заједничке војне вежбе са САД и предложила мораторијум на ескалацију увредљиве пропаганде између две земље.

Сеул је те предлоге одбацио, оцењујући да су "погрешни" и упозорио да Пјонгјанг заузврат припрема терен за нове провокације ради изазивања сукоба између две Кореје.

"Жалосно је што се власти Јужне Кореје некоректно понашају и имају негативан став. Југ не треба да сумња у наше предлоге, да их погрешно тумачи и да брзо одбацује наше озбиљне и искрене понуде", наводи се у писму Северне Кореје.

Пјонгјанг не тражи да Сеул оконча своје обичне војне вежбе, већ позива да "обустави вежбе које имају спољну подршку".

Тензије између Сеула и Пјонгјанга увек расту када Јужна Кореја има заједничке војне вежбе са САД, јер Северна Кореја сматра да су то припреме за инвазију.

Већ више од педесет година САД имају неколико десетина хиљада војника стационираних у Јужној Кореји.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара