Читај ми!

Вођа Ал Каиде позива Сиријце на уједињење

Ајман ел Завахри, шеф Ал Каиде, поручио џихадистичким групама у Сирији да окончају међусобне борбе. Ел Завахри апелује на џихадисте да се удруже против непријатеља Башара ел Асада, "којег подржавају шиити, Иран, Русија и Кина".

Вођа међународне терористичке организације Ал Каида Ајман ел Завахри апеловао је на џихадистичке групе у Сирији да окончају међусобне борбе.

Ел Завахри је у аудио-поруци објављеној на интернету, свим "џихадистичким покретима и слободним људима који раде на свргавању режима Башара ел Асада" поручио да треба да одмах окончају међусобне борбе.

Он је џихадисте позвао да направе заједнички фронт против непријатеља које подржавају "шиити, Иран, Русија и Кина".

Позив је дошао у тренутку када је у сукобима између снага тзв. Исламске државе Ирака и Леванта (ИСИЛ), која је повезана са Ал Каидом, и других побуњеничких група на северозападу Сирије, погинуло више од 1.000 људи у протекле три недеље, углавном бораца на обе стране.

Ел Завахри је поручио припадницима исламских група да су им међусобни сукоби "окрвавили срца" и да треба хитно да престану да се сукобљавају, пренео је АП.

Он је позвао исламске групе у Сирији да успоставе исламски суд који ће посредовати и решавати њихове несугласице.

Ал Завахријева петоминутна аудио-порука постављена је на веб-сајтовима које обично користе екстремистичке групе.

Сукоби џихадиста, припадника Исламске државе и неколико других сиријских побуњеничких група, додатно су закомпликовали скоро трогодишњи рат у Сирији и у други план потиснули борбе против владе.

Исламска држава се прошлог пролећа пробила до територије на северу Сирије коју су држали побуњеници. Временом, та група повезана са Ал Каидом, у своје редове је примала борце мањих побуњеничких група, док је друге елиминисала.

Неки од становника су у први мах благонаклоно гледали на ИСИЛ, сматрајући да "уводе ред", али је та екстремистичка група на бруталан начин инсистирала на примени своје интерпретације исламских закона, а противнике је киднаповала и убијала.

ИСИЛ је оптужио опозиционе снаге да се боре против тог покрета како би удовољиле Западу и другим "издајничким" државама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара