Читај ми!

Политичка криза обара турску привреду

Дубока политичка криза у Турској, наноси велику штету међународном имиџу земље. Чистке као одговор на истрагу о корупцији, брину и Брисел и Вашингтон. То угрожава страна улагања која су подупрла економски скок земље.

Напетост на турској политичкој сцени расте од летос и све су чешће оцене да то води крају Реџепа Ердогана, који је током 11 година власти постао и симбол турског економског чуда. Да ли је тако, показаће се већ на локалним изборима у марту.

Да ли су у праву они који тврде да Реџеп Ердоган од летос, ради опстанка, прави грешку за грешком које га ближе крају - од примене силе против демонстраната због грађевинских планова на истанбулском тргу до корупционашког скандала у врху власти у чију истрагу се умешао чистком међу полицијом, тужиоцима и судијама? Противници га оптужују да упропашћава 90 година развоја турског друштва.

Утку Чакирозер из дневних новина Џумхуријет каже да ће криза, ако настави, нанети Турској велику штету и негативно ће утицати на представу о земљи, не само на међународној сцени, него и међу народом, јер ће поткопати њихово поверење у судство и владу.

"И то ће бити највећа штета, јер ако им људи не верују и не поштују их, онда су и влада и земља у проблему", сматра Утку Чакирозер.

Чистке као одговор на истрагу о корупцији, што многи сматрају одразом Ердоганове нервозе, брину и Брисел и Вашингтон. Годинама је имао подршку, јер је владајућа странка поручивала да мирењем ислама и демократије може да буде узор за регион и брана радикалним исламистима.

Договорен је наставак приступних преговора, али турског премијера, када следеће седмице оде у Брисел, очекује упозорење.

"Подстичемо Турску, као земљу кандидата за чланство посвећену поштовању критеријума за пријем у Европску унију, а што подразумева и владавину права, да предузме све потребне мере да влада одговори на оптужбе о преступима великог броја званичника без дискриминације или повластица, транспарентно и непристрасно", каже Оливије Бејли из Европске комисије.

Турска је и важно тржиште, јер су многе европске банке и компаније уложиле огроман капитал. И привреда, међутим, у постојећим политичким условима губи - штета због пада берзе и националне валуте на рекордно ниску вредност процењује се на 100 милијарди долара. То угрожава страна улагања која су подупрла економски скок земље.

Аналитичар Џереми Стреч сматра да упркос досадашњем поверењу, инвеститори морају да буду свесни даљег слабљења које ће се наставити и током следећих неколико недеља и месеци.

Познаваоци политичких прилика у Турској кажу да је корупционашки скандал освета некадашњег премијеровог савезника Фетулаха Гулена, исламског теолога и лидера покрета Хизмет. Полицајци и тужиоци који истражују корупцију наводно су његови следбеници.

Тај покрет је значајно допринео свим Ердогановим изборним победама, да би пре неколико месеци почео разлаз који се претворио у борбу за власт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво