Читај ми!

Египат, ухапшени новинари "Ал Џазире"

Тајна полиција Египта ухапсила двојицу новинара телевизије "Ал Џазира". Осумњичени су за повезаност са забрањеним Муслиманским братством и за "преношење информација штетних по националну безбедност".

Египатска тајна полиција ухапсила је двојицу новинара катарске телевизије Ал Џазира, Аустралијанца и Египћанина, осумњичене за незаконито ширење информација штетних по националну безбедност, саопштило је Министарство унутрашњих послова у Каиру.

Ал Џазира је потврдила та хапшења и додала да је полиција задржала још два запослена те телевизије.

Припадници службе националне безбедности у недељу су претресли просторије Ал Џазире у једном каирском хотелу, ухапсиле два репортера и одузели им материјал, прецизира египатска полиција.

Полиција није саопштила идентитет ухапшених новинара, већ само да је један од њих припадник Муслиманског братства, забрањеног покрета свргнутог председника Мухамеда Мурсија, а да је други новинар Аустралијанац.

Према Ал Џазири, ухапшени су шеф бироа у Каиру Мухамед Адел Фахми и Питер Грест из Аустралије, а да су задржани продуцент Бахер Мухамед и камерман Мухамед Фавзи.

Новинари су "директно преносили информације штетне по националну безбедност", саопштава полиција и додаје да су код њих пронађене "публикације" Муслиманског братства.

До хапшења је дошло неколико дана пошто је војна власт у Египту прогласила Муслиманско братство "терористичком организацијом", па тако свако ко има њихов материјал може да буде осуђен до пет година затвора.

Питер Грест, некадашњи новинар Би-Би-Сија, 2011. године је добио награду Пибоди, најстарију награду у области електронских медија, за документарац о Сомалији. Фахми који је радио за Си-Ен-Ен, угледан је новинар у Каиру и раније није било познато да је повезан с Муслиманским братством.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 31. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије