Турска, војска остаје изван политике

Након оцене владе Турске да се иза истраге о корупцији можда крије завера чији је циљ војни пуч, турска војска саопштила да неће бити увучена у политику.

Турска војска саопштила је да неће бити увучена у политику, у тренутку када се продубљује корупционашки скандал који је приморао премијера Реџепа Тајипа Ердогана да реконструише кабинет.

Војска је издала саопштење, након што су Ердоганови саветници, у редовној колумни листа Стар, говорили о могућности да је тај скандал резултат завере с циљем да се изазове пуч, пренео је АП.

Влада је раније оценила да постоји могућност да се иза истраге о корупцији крије завера са циљем обарања владе.

Турска војска је извела три пуча од 1960-их, али су јој овлашћења смањена током десетогодишње Ердоганове владавине.

Критичари оптужују турског премијера за политичко маневрисање како би спречио нова хапшења у вези са истрагом, укључујући смењивање званичника у полицији и судству, наводи агенција.

Премијер Ердоган је у среду сменио готово половину свог кабинета, укупно 10 министара.

У оквиру истраге која је почела пре десетак дана, турске власти привеле су неколико десетина људи повезаних са Ердогановом владом, суспендовале 70 полицајаца због злоупотребе службеног положаја и подигле оптужнице против 24 особе, међу којима су синови двојице сада већ бивших министара и генерални директор државне Халкбанк банке.

Ердоган, лидер конзервативне исламистичке Партије правде и развоја који је на челу владе у Анкари од 2002, назвао је претходно текућу истрагу "прљавом кампањом" против његове владе.

Турска опозиција га, међутим, оптужује да покушава да влада преко "државе у држави".

 Полиција неће обуставити истрагу о корупцији 

Виши суд у Турској осујетио је покушај владе да натера полицију да обустави истрагу о корупцији високих полицијских и судских званичника, преноси Ројтерс.

Критичари су оптужили премијера Реџепа Тајипа Ердогана да покушава да блокира истрагу о корупцији неких његових сарадника сменом полицијских шефова и изменом правилника о вођењу истраге тако да би полицајци морали о својим налазима најпре да обавесте своје надређене.   

Влада је ту меру предузела како би контролисала полицију у тренутку спровођења низа истрага о корупцији међу владиним функционерима. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара