Масовна гробница у централној Африци

Око четрдесет тела пронађено је у Бангију, престоници Централноафричке Републике (ЦАР), после једнодневних борби, потврђено у Међународном комитету Црвеног крста у Женеви.

Масовна гробница с око 40 тела пронађена је у престоници Централноафричке Републике граду Бангију, потврђено је у седишту Међународног комитета Црвеног крста у Женеви.

"Око 40 тела је пронађено до сада, а прва помоћ је указана рањенима, око 60 њих", изјавио је портпарол МКЦК Дејвид Пјер Маркет.

Маркет је додао да је још шестдесетак тела пронађено од почетака недеље и навео да МКЦК још нема комплетну слику о броју жртава у ЦАР од почетка насиља 5. децембра.

Амнести Интернешенал саопштио је да је најмање хиљаду људи погинуло у само два дана крвопролића у тој афричкој земљи, указујући на размене насиља и додаје да нико нема поузданих података о броју мртвих.

Најмање шест мировњака из Чада погинуло је у сукобима у главном граду, јавила је раније Агенција Франс прес, позивајући се на званичног представника мировних снага Афричке уније (АУ).

Према речима портпарола мисије АУ за подршку ЦАР Елва Јоа околности под којим су погинули чадски мировњаци, за сада, нису познати.

Централноафричка Република упала је у хаос после војног пуча у марту који је извела побуњеничка коалиција муслиманске мањине Селеке.

Циклус напада и одмазде почео је 5. децембра када су хришћанске сеоске наоружане групе ушле у неке делове Бангуија "и ишле од врата до врата и убиле око 60 муслимана мушкараца", саопштио је Амнести.

Као одмазда за ту акцију припадници бивших побуњеника групе Селека,  који су на власти у земљи од марта, напали су хришћане и убили скоро 1.000 мушкраца у периоду од два дана и системантски пљачкали куће цивила, навела је ова организација и додала да је мали број жена и деце такође тада убијено.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара