Обрачун са исламистима у Нигерији, 50 мртвих

Педесет исламских побуњеника убијено у Нигерији, саопштиле власти. Због опасности од напада уочи Божића, појачане патроле и надзор потенцијалних мета исламиста из групе Боко Харам.

Нигеријска војска саопштила је да се сукобила са исламским побуњеницима када су покушали да пређу границу са Камеруном и да их је при том погинуло 50.

У жестоком окршају који се догодио у понедељак, погинуло је и 15 владиних војника и пет цивила, пренео је Ројтерс.

Полиција у Нигерији саопштила је пред викенд да је из страха од напада исламистичке групе Боко Харам током празничног периода наредила да се уведу додатне патроле, надзор и тајне операције како би се боље обезбедиле потенцијалне мете.

Екстремисти су у протекле три године изводили нападе сваког Божића, а најтежи је био 2011, када су напали три цркве, а приликом бомбардовања једне од њих близу престонице Абуџе, убијено је 37 људи.

Председник Нигерије Гудлак Џонатан нашао се на мети критика опозиције, медија и западних дипломата, јер није заштитио цивиле током побуне која траје већ четири и по године.

Побуна је почела као клерикални покрет који се противио утицају Запада, али је прерастао у праву побуну, повезану са групама блиским Ал Каиди.

Попут тих група, Боко Харам сматра да су хришћани неверници који морају да се преобрате или убију.

Џонатан је прошлог месеца проширио ванредно стање на северне области које су највише погођене побуном, коју није успела да угуши војна офанзива започета у мају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара