Крај напада на Алеп услов за преговоре

Сиријска опозиција поручила да неће учествовати у планираним мировним разговорима у Женеви, ако влада Башара ел Асада настави да бомбардује Алеп. Асад тврди да се Сирија суочава са тероризмом исламских екстремиста без граница.

Опозициона Сиријска национална коалиција (СНК) објавила је да неће учествовати у планираним мировним разговорима у Женеви, ако владини ратни авиони наставе бомбардовање северног града Алепа.

"Уколико се настави бомбардовање које спроводи Асадов режим и његов покушај да потпуно уништи сиријски народ, онда коалиција неће ићи у Женеву, место где је планирано да следећег месеца буду одржани мировни разговори", навео је у саопштењу генерални секретар Сиријске националне коалиције Бадр Џамуш, пренео је АФП.

У међувремену, сиријски председник је изјавио да се земља суочава са тероризмом (унутрашњих) исламских екстремиста без граница и критиковао западне лидере да се понашају дволично и делују у складу са својим себичним интересима, без разумевања реалности у Сирији.

"Земља се суочава са такфири идеологијом (термин који користе сунитски екстремисти). Ово је тероризам без граница, међународни бич која би могао да удари било где и било када", рекао Асад у разговору са делегацијом из Аустралије, јавила је сиријска државна новинска агенција САНА.

Асад је упутио критике западним лидерима који се, како је оценио, понашају дволично и делују у складу са својим себичним интересима, без разумевања реалности или природе сиријског сукоба.

Сиријски председник је оптужио земаље Персијског залива, посебно Саудијску Арабију која је оштри противник Дамаска, за пружање подршке џихадистима "у завери да уништи Сирију".

Оптужио је и САД, Велику Британију и Француску, које своју подршку дају "умереним опозиционим фракцијама" са истом намером - свргавања Асадовог режима.

Делегација академика, истраживача и активиста из Аустралије дошла је у Сирију да изрази солидарност са Асадовим режимом пошто се противе страној интервенцији у Сирији, преноси агенција АФП.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара