Сноуденова понуда Немачкој

Узбуњивач Едвард Сноуден нуди помоћ Берлину у истрази поводом шпијунских активности НСА, у замену за политички азил у Немачкој. Санкције САД против Немачке, нанеле би већу штету Вашингтону него Берлину, примећује Сноуден. Бивши амерички обавештајац захвалио се Русији на прилици да слободно изрази своје мисли.

Бивши обавештајац НСА Едвард Соуден понудио је Немачкој помоћ у истрази поводом шпијунских активности које је Бела кућа спроводила у тој земљи, уколико му Берлин одобри политички азил, пише немачки портал Штерн.

Не плашећи се могућег гоњења и изручења у САД, Сноуден у писаној изјави за Штерн, примећује да нико у немачкој влади не верује озбиљно да ће САД "спровести санкције против Немачке, као одговор на критике незаконитог надзора", јер ће то донети већу штету САД него Немачкој.

Сноуден сумња у способност америчког Конгреса да спроведе било какве реформе, пошто је претходне недеље стручно веће задужено за преиспитивање шпијунских активности Беле куће објавило свој извештај.

Амерички комитет државне безбедности, написао је Сноуден, хвали америчке обавештајне службе, уместо да их држи под контролом.

Протекле недеље, Сноуден је Бразилу послао слично отворено писмо, нудећи помоћ у "истрагама осумњичених за злочине против бразилских грађана", али уз напомену да ће влада САД наставити да ограничи његову "способност да говори док му земља не да стални политички азил".

Сноуден је то поновио и у недељу у мејлу послатом бразилској ТВ станици Глобо, рекавши да би волео да се пресели у Бразил уколико му то дозволи влада те земље.

Бразилски министар спољних послова рекао је да тако нешто може да размотри тек када званично буде примио захтев за азил.

Сноуден се, такође, захвалио и Русији што му је дала азил и прилику да слободно изрази своје мисли.

"Захвалан сам на прилици да слободно живим и учествујем у великим глобалним дебатама због једногодишњем азилу који ми је обзебедила Русија", рекао је Сноуден у једном интервјуу.

"Имао сам много времена да читам, помно сам пратио развој догађаја у свету", рекао је узбуњивач одговарајући на питање како у Русији проводи време.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара