Читај ми!

Амерички авиони погођени у Јужном Судану

Три америчке војне летелице погођене у Јужном судану, одакле је требало да евакуишу америчке грађане из подручја захваћеног сукобима. Рањена су четири члана посаде, од којих један теже. Упркос инциденту грађани успешно евакуисани.

Погођене су три америчке војне летелице током лета до Бора и Џонглеја у Јужном Судану, одакле је требало да евакуишу америчке грађане из подручја захваћеног сукобима, саопштио је Пентагон, а пренео АФП.

Како је раније саопштило Министарство одбране Уганде, где је било принудног слетања, реч је о авиону америчког ратног ваздухопловства, а како АП незванично сазнаје ради се о "оспрејсу", летелици која може да слеће и узлеће као хеликоптер.

Упркос инциденту, сви амерички грађани успешно су евакуисани, а њиховим авионима извучена је и група грађана других земаља.

Евакуацију својих грађана, уз помоћ армије, којих у том делу Јужног Судана има око 1.600, наредио је и председник Кеније Ухуру Кенијата.

Председник САД-а Барак Обама апеловао је на званичнике Јужног Судана да помогну да се, у овој сукобом захваћеној земљи, заштите амерички држављани.

Обама је ово изјавио након што је, током лета за Хаваје где ће провести зимски одмор, примио вест да су погођене летелице.

Како се наводи у саопштењу Беле куће, Обама је упозорио да ће Вашингтон и други међународни сарадници стопирати подршку тој држави, у случају да било која страна покуша да изведе војни удар.

САД и друге стране силе појачале су притисак на завађене етничке групе у Јужном Судану, тражећи од њих да обуставе насиље, а Вашингтон је послао изасланика у овај регион.

Амерички државни секретар Џон Кери рекао је да шаље специјалног изасланика Доналта Бута како би подстакао разговоре између завађених страна у најмлађој земљи света, јавио је АП.

Саопштење је уследило дан пошто је Обама рекао да су САД разместиле 45 војника како би заштитиле америчко особље и имовину у Јужном Судану.

Насиље у Јужном Судану, који је 2011. постао независна држава, почело је у недељу када су трупе лојалне бившем потпредседнику државе Риеку Махару почеле да нападају касарне.

Махар је смењен са функције ове године, а после тога је кренуо у кампању рушења председника Силве Кира.

За шест дана сукоба између присталица припадника етничке групе Динка и припадника Нуера, убијено је најмање 500 људи само у престоници Џуби.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи