Читај ми!

Берлин "иза сцене" помагао Ходорковском

Ангела Меркел поздравила улогу коју је бивши шеф немачке дипломатије Ханс-Дитрих Геншер одиграо "иза сцене", како би помогао да критичар Кремља, руски тајкун Михаил Ходорковски буде ослобођен из затвора. Амбасада Немачке у Москви дала Ходорковском визу на годину дана.

Бивши шеф немачке дипломатије Ханс-Дитрих Геншер одиграо је добро улогу "иза сцене" и помогао да критичар Кремља, руски тајкун Михаил Ходорковски буде ослобођен из затвора, а за то је добио похвалу немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Портпарол Меркелове Штефан Сајберт саопштио је да немачка влада цени напоре бившег министра Геншера, "који је интензивно деловао иза сцене и успешно радио на проналажењу решења, уз велику посвећеност и подршку канцеларке и Министарства спољних послова".

Геншер је навео у саопштењу да је одлучио да подржи случај Ходорковског "из хуманитарних разлога" и да се с њим раније неколико пута састао.

Геншер, који је од 1974. до 1992. био високи немачки дипломата, рекао је да је добро што је руски председник Владимир Путин помиловао Ходорковског, као и да је о том случају с њим два пута разговарао.

Бивши немачки дипломата додао је да је та одлука значајна и охрабрујућа и за друге случајеве, пренео је АФП.

Геншер се, такође, захвалио Меркеловој, влади и немачком амбасадору у Москви на подршци коју су му пружили.

Такође, Геншер је, обезбедио Ходорковском превоз приватним авионом из Русије, и дочекао га на аеродрому у Берлину, наводи данашњи лист Шпигел.

Геншер је за овај лист изјавио да је Ходорковски добро с обзиром на околности и да је срећан јер је коначно слободан.

Немачка амбасада у Москви је без много бирократије дала Ходорковском визу, која му омогућава да проведе годину дана у шенгенској зони.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије