ЕУ би да појача војну сарадњу

И поред мера штедње, ЕУ би да појача војну сарадњу. Британски премијер Дејвид Камерон каже да ће се Лондон успротивити сваком покушају формирања европске војске.

Лидери Европске уније сагласили су се на самиту у Бриселу да ближе сарађују на пољу одбране и да ипак прошире смањене војне буџете, а британски премијер Дејвид Камерон рекао да ће се Лондон успротивити сваком покушају формирања европске војске.

Разговарајући о одбрани првог дана дводневног самита у Бриселу, први пут после пет година, лидери ЕУ позвали су државе чланице да заједно раде на проширивању трошкова развоја скупе војне опреме и позвали их да обезбеде праведне услове за компаније ЕУ које продају војну опрему преко европских граница.

Они су обећали да ће лансирати пројекте у циљу развијања европске беспилотне летелице и размотрити могућност увођења нове генерације сателитских комуникација влада, пренео је Ројтерс.

Обећали су, такође, да ће радити на повећању европских капацитета снабдевања горивом у ваздуху и да ће ојачати кибернетичку одбрану.

Извршна комисија ЕУ изнела је могућност да би сама Унија могла да купи одређену опрему која је потребна за војне мисије, као што су надзорне беспилотне летелице.

Истовремено, британски премијер Дејвид Камерон је одбацио идеју о стварању европских оружаних снага.

"Има смисла да националне државе сарађују на питањима одбране, али ЕУ нема право на војску, ваздухопловне снаге и остало. Морамо да направимо разлику између сарадње која је у реду и могућости ЕУ које су погрешне", рекао је Камерон, пренео је АФП.

Британија је одувек била сумњичава кад је реч о давању превелике војне улоге ЕУ, страхујући да би то могло да поткопа НАТО, наводи британска агенција.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен, који се придружио лидерима ЕУ на самиту у Бриселу, рекао је да нема противречности између снажније европске одбране и снажне Северноатлантске алијансе.

Лидери ЕУ су на самиту оценили и да би земље чланице требало да размотре пореске подстицаје како би охрабриле владе да заједно раде на пројектима војне опреме, иако се земље као што су Пољска и Шпанија боје да би таква сарадња могла да поткопа локалне индустрије.

Они су позвали владе да повећају трошкове у области кооперативних истраживачких програма како би се оснажила војна индустрија Европе, која је претрпела смањења расхода услед финансијске кризе.

Лидери ЕУ желе, такође, да појачају заједничку безбедносну политику европског блока унапређујући европске способности брзог одговора и омогућујући брже распоређивање цивилних саветодавних мисија.

Европски блок има 7.000 војника распоређених широм света у 12 цивилних мисија и четири војне операције, укључујуци сузбијање пиратства поред обала Сомалије и обуку војске у Малију, наводи британска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво