Читај ми!

Турска, смене у полицији након рације

Петорица шефова истанбулске полиције смењена након јучерашње полицијске рације у којој је ухапшено 49 људи због корупције, међу којима су и тројица синова турских министара и познати бизнисмени.

Пет комесара истанбулске полиције смењени су пошто је у полицијској рацији ухапшено најмање 49 људи у Анкари и Истанбулу, међу њима и тројица синова турских министара, јавила је локална новинска агенција Доган.

Шефови пет одељења истанбулске полиције смењени су због финансијских оптужби, организованог криминала и кријумчарења, преноси агенција Ројтерс и додаје да је полиција одбила да коментарише те наводе.

Најмање 49 људи јуче је ухапшено, укључујући синове министара и неколико познатих турских привредника у вези са истрагом о корупцији коју је водила једница полиције за финансијски криминал, за коју се сматра да је "изазов" премијеру Реџепу Тајипу Ердогану.

Јуроњуз наводи да је турска полиција јуче ухапсила најмање 49 људи у Истанбулу и Анкари у склопу истраге корупције на високом нивоу међу којима су и синови министра унутрашњих послова Муамера Гулера, министра економије Зафера Џаглајана и министра животне средине и градског планирања Ердогана Бајрактара по оптужбама за примање мита.

Остали приведени су познати турски бизнисмени и бирократе, укључујући генералног директора турске државне банке Халкбанк.

Ердоган није коментарисао полицијску операцију, само је рекао да "они који су подржани од 'тамних кругова' унутар и ван земље, не могу да промене правац Турске", наводи Јуроњуз.

Турски коментатори верују да су полицијске рације вођене од Фетулаха Гулена, моћног исламског свештеника који живи у Сједињеним Америчким Државама, а чија мрежа укључује утицајне људе унутар полиције и турских тајних служби.

Гулен је помогао Ердогановој Партији правде и развоја (АКП) на изборима одржаним од 2002. године.

Међутим, "неспоразум" на линији Гулен и АКП у последњих неколико недеља ризикује да владајућа партија "сломи базу подршке" пред локалне и председничке изборе следеће године у Турској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара