Читај ми!

Немачка, објављена имена свих министара

Немачки демохришћани представили своје министре у новој влади, која ће у уторак бити формирана на челу са Ангелом Меркел. Први пут у послератној историји државе, жена на челу Министарства одбране. Социјалдемократе такође предложиле својих шест министара, међу којима је и "супер министар" Зигман Габријел.

Немачка канцеларка Ангела Меркел и шеф баварске Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) Хорст Зехофер представили су министре владе ''велике коалиције'' из редова својих демохришћана, међу којима је, први пут у послератној историји државе, на челу Министарства одбране једна жена - досадашњи министар рада Урсула фон дер Лајен.

Министарка одбране Урсула фон дер Лајен важи за ''унверзално оружје'' канцеларке Меркел, коментаришу медији, а пред изборе се о њој говорило и да жели да буде нова канцеларка. Као "немачка мајка", како је понекад називају због њених седморо деце, ангажује се за слабије, али је њени сарадници, како је писао Шпигел, доживљавају као хладну перфекционисткињу.

На месту министра финансија остаће Волфганг Шојбле, најстарији члан владе и једини кога су и социјалдемократе и демохришћани желели за министра. Он је дугогодишњи члан Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), конзервативаџ који је једини на владиним функцијама непрекидно од уједињења Немачке до сада. Рођен је 1942. године, а пре двадесетак година је, на једном изборном скупу преживео атентентат и од тада се налази у колицима.

Досадашњи министар одбране Томас де Мезијер, рођен у Бону 1954. године, биће нови министар унутрашњих послова. Де Мезијер је озбиљни Прус, а у првој влади Меркелове де Мезијер је, такође, био министар унутрашњих послова. 

Досадашњи генерални секретар ЦДУ канцеларке Меркел, Херман Гре, предложен је за новог министра здравља. Министарка образовање остаће Јохана Ванка - шездесетогодишња докторка је наука, која важи за доброг математичара и искусног прагматичара.

Нови министар пољопривреде биће Ханас-Петер Фридрих из баварске ЦСУ, ''сестринске'' партије ЦДУ, који је до сада био министар унутрашњих послова.

Министарство за саобраћај, које ће убудуће бити задужено и за дигиталну инфраструктуру, водиће досадашњи генерални секретар ЦСУ Александер Добринт, а за привредну сарадњу и развој биће задужен министар Герд Милер, 58-годишњи члан ЦСУ.

Министар и шеф Канцеларске службе биће Петер Алтмајер, који је до сада био министар заштите околине и спада међу веома блиске сараднике Ангеле Меркел - лојалан и поуздан, кажу аналитичари.

Како је најављено, миннистарка за медије и културу биће Моника Гритерс из ЦДУ.

Социјалдемократе одлучиле: Зигман Габријел "супер министар"

Када је реч о министрима из редова социјалдеморката - шеф СПД Зигмар Габријел ће, како је вођство партије једногласно одлучило, бити ''супер министар'', одосно, министар привреде и енергетике и вицеканцелар, док ће министар иностраних послова бити Франк-Валтер Штајнмајер, који је у првој влади ''велике коалиције'' с Меркеловом на челу, имао исту ту позицију.

Седокоси Штајнмајер остао је у сећању и српској јавности из времена од 2005. до 2009. године када је стајао на челу немачке дипломатије. Штајнмајер, правник по струци, некада је важио за "десну руку" бишег немачког канцелара Герхарда Шредера. Немачка ће на челу тог ресора имати искусног политичара и човека без афера, који је пре три године својој жени поклонио свој здрави бубрег, након чега је задобио огромно поштовање у 82-милионској немачкој нацији.

Место министарке рада припашће Андреи Налес, левичарки у редовима СПД, док ће на челу министарства за заштиту околине бити Барбара Хендрикс, која потиче из Северне Рајне Вестфалије, некадашње "тврђаве" социјалдеморката, који су ту непрекидно владали 39 година.

Министарка породице биће Мануела Швезих, рођена 1974. године, из покрајине Мекленбург Предња-Помераније у источној Немачкој, док ће министар правде бити Хајко Мас из Сара.

Државна секретарка за интерграцију странаца и избеглица биће Аyдан Езогус, Немица, турског порекла, рођена 1967. у Хамбургу. 

Како је планирано, у понедељак би Меркел, Габријел и шеф баварске Хришћанско-социјалне уније Хорст Зехофер требало да ставе дефинитивни потпис на коалициони уговор.

У уторак, 17. децембра би Меркелова требало да у Бундестагу буде изабрана за канцелара, што ће бити њен трећи мандат.

Чини се да ће, упркос томе што имају 80 одсто места у парламенту, трећи четворогодишњи мандат Ангеле Меркел бити тежак. Очекивања упућених разилате се око тога чему ће дати првенство.

"Мислим да ће унутрашњу политику, мање или више, препустити министру финансија, а она ће се усредсредити на стабилизацију еврозоне, јер би то била круна њене владавине", каже Ерик Шанет из "Акса групе".

Зато су и у другим чланицама еврозоне одахнули што Немачка коначно добија владу. Уз полагање заклетве, нови министри почињу да раде дан након што се потпише коначан коалициони уговор. Одмах потом иду на божићне празнике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара