Читај ми!

Тетка Ким Џонг Уна остаје на функцији

Тетка лидера Северне Кореје именована за члана државног одбора, што се тумачи да остаје утицајна, иако јој је муж проглашен за изадaјника и стрељан.

Супруга недавно погубљеног Чанг Сонг Тека, потпредседника Народне комисије за одбрану и тетка севернокорејског лидера Ким Џонг Уна именована је за члана државног одбора, што је за неке знак да ће задржати утицај у земљи, иако јој је муж проглашен за издајника.

Ким Конг Хуи је млађа сестра бившег севернокорејског лидера Ким Џонг Ила, оца Ким-Џонг-Уна, а именована је за члана комитета који је формиран по хитном поступку.

Тиме су делимично окончане спекулације о томе каква ће бити њена будућност, што је било питање које су многи постављали пошто је светску јавност запрепастила вест од о погубљењу Чанг Сонг Тека.

Касно синоћ у севернокорејским државним медијима објављено је да је Ким Конг Хуи на листи више од 50 званичника који ће чинити одбор за сахрану званичника владајуће Радничке партије Ким Кук Таеа, који је преминуо у петак.

Са 67 година Ким Конг Хуи је на неколико високих положаја у земљи - између осталог је на месту секретара Радничке партије.

Неки аналитичари верују да њен утицај у држави није угрожен после мужевљевог погубљења. У прилог томе иде и теза неких да се она није противила одлуци свог братанца да смени Чанг Сонг-Тека.

"Могуће је да је склањање Чанг Сонг Тека уследило пошто се Ким Конг Хуи сложила са тим. Вероватно се противила да му се изрекне смртна казна, али то не значи да није подржала његово смењивање", каже јужнокорејски аналитачар Хонг Хун Ик.

Он наглашава да се очекује да ће се Ким Конг Хуи већ у уторак појавити у јавности, на званичној церемонији поводом годишњице смрти Ким Џонг Ила.

Аналитичар узима у обзир чињеницу да је Ким Конг Хуи у последње време имала проблема са здрављем, што ју је спречило да активно учествује у политици. То је, каже он, један од чинилаца који су вероватно омогућили погубљење њеног мужа.

Чанг је погубљен је у четвртак, пошто га је специјални војни суд осудио на смрт због "неопростивих грехова", као што су фракционаштво, контрареволуција, корупција, али и раскалашен живот.

Он је био потпредседник Народне комисије за одбрану, која се сматра најмоћнијим телом за доношење одлука у земљи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара