Читај ми!

Кијев, полиција напустила центар града

Пошто је одустала од покушаја да заузме градску скупштину у Кијеву, полиција напустила централни градски трг. Украјински премијер Микола Азаров поручио да против мирних демонстраната никада неће бити употребљена сила. Демонстранти почели да постављају нове барикаде.

Припадници полиције и специјалне јединице "Беркут" напустили су Трг независности у центру Кијева, јавиле су агенције, преносећи и изјаву украјинског премијера Миколе Азарова да против мирних демонстраната никада неће бити употребљена сила.

Агенција РИА Новости извештава да су се припадници полиције повукли са делова трга који су синоћ контролисали након што су потиснули демонстранате и уклањали барикаде које су поставили.

По повлачењу полиције, демонстранти су опет почели да постављају нове барикаде, наводи руска агенција.

АП извештава да се полиција повукла и испред зграде кијевске градске администрације, у коју је раније јутрос неуспешно покушала да продре јер су је блокирали демонстранти.

Лидер опозиционе странке "Отаџбина" (Баткившчина) Арсениј Јацењук рекао је да "то представља велику победу", наводи америчка новинска агенција.

Итар-Тас с извештава да су демонстранти поново блокирали, раније деблокирану, централну кијевску улицу Крешчатик.

И министар унутрашњих послова Виталиј Захарченко пружио је уверавања да насилног растурања протеста на Тргу независности неће бити.

"Нико не посеже на право грађана на миран протест. Међутим, не треба занемаривати права и легалне интересе других грађана", рекао је министар полиције, додајући да "нормално функционисање главног града не треба онемогућавати", а да је већ неколико дана у Кијеву саобраћајни колапс због барикада и блокада.

Захарченко је подсетио на одлуку суда о забрани блокирања саобраћајница и позвао је учеснике протеста да поштују законе.

Председник украјинске владе је, обећавајући да употребе силе против мирних демонстраната неће бити, позвао опозицију да не подстиче људе на противзаконито поступање а грађане да не наседају на провокације.

"Молим наше грађане, нарочито у овако напетој ситуацији, да поштују законе, сачувају присебност и не наседају на провокације на које их подстичу екстремисти. Молим вас - не провоцирајте полицију на сукоб, то онда неће бити мирни протести", рекао је Азаров а пренела је агенција Укринформ.

Притом, украјински премијер је додао да народ подржава одлуку владе да обустави припреме за потписивање споразума о придруживању и зони слободне трговине са ЕУ у овом тренутку, због чега присталице евроинтеграција демонстрирају од 21. новембра.

Агенције јављају и да је на Трг независности по повлачењу полиције дошла помоћница америчког државног секретара Викторија Нуланд.

Кијевска полиција сукобила се ноћас са демонстрантима у покушају да заузме зграду градске администрације, коју су раније заузеле присталице опозиције. Међутим, полиција се повукла и одустала од заузимања зграде.

Агенција преноси извештавање ТВ Пети канал, да је полиција претходно употребила сузавац, а да су на њих демонстранти који се налазе у згради, просипали врелу воду и улаз у зграду држали блокираним.

Према извештајима агенција, било је повређених и на страни полиције и на страни демонстраната, као и ухапшених.

Интерфакс је пренео да је неколико повређених демонстраната дошло до возила хитне помоћи, док Итар-Тас преноси саопштење Министарства унутрашњих послова да је десет полицајаца задобило повреде током покушаја деблокаде центра града.

Извештава се о осморо ухапшених.

МУП је, притом, демантовао информације да је употребљен сузавац, као и друга специјална средства.

Реакције САД и ЕУ

Сједињене Америчке Државе су изразиле "гнушање", а Европска унија жаљење, због акције украјинске полиције.

"Вашингтон се гнуша због одлуке украјинске власти да на мирне демонстрације на Тргу независности у Кијеву одговори интервенцијом полиције за разбијање демонстрација, булдожерима и пендрецима, уместо да поштују демократска права и људско достојанство", рекао је амерички државни секретар Џон Кери.

Кери је подсетио да САД "већ недељама" апелују на Јануковича да послуша глас свог народа који жели "мир, правду и европску будућност".

"Уместо тога, украјински званичници су ноћас изабрали сасвим супротно", рекао је Кери и додао да власт Украјине сноси "пуну одговорност" за безбедност свог народа.

И висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон успротивила се примени силе на Тргу независности.

"Са тугом гледам како полиција користи силу да потисне мирне људе из центра Кијева", навела је Ештонова, додајући да власт "није требало да под окриљем ноћи да почне комуникацију са јавношћу уз помоћ полиције", пренео је Итар-Тас.

Поручила је грађанима у Кијеву да је импресионирана њиховом решеношћу да се изборе за европску перспективу Украјине.

"Дијалог са политичким снагама и друштвом, и коришћење аргумената, увек су бољи него аргумент силе", нагласила је Ештонова, која се од уторка, као и Керијева заменица Викторија Нуланд, налази у Кијеву.

Агенција Укринформ пренела је изјаву лидера опозиционе Украјинске демократске алијансе за реформе (УДАР) и боксерског шампиона Виталија Кличка да је другим покушајем да растера демонстранте са Мајдана, председник Украјине Виктор Јанукович затворио пут било каквом компромису.

"Компромиса са главосечама и диктаторима не може бити. Од њих је потребно ослободити се. И данас је питање број један - недвосмислено - оставка Виктора Јануковича и читаве његове труле власти", рекао је Кличко, према саопштењу његове Алијансе.

Украјински председник Виктор Јанукович у уторак је оптужио проевропску опозицију да представља претњу по националну безбедност.

Јанукович је у уторак увече разговарао са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон у Кијеву, јавио је АФП.

Ештонова је на свом Твитер налогу написала да је састанак био конструктиван и да је трајао три и по сата, али није навела друге детаље.

У знак подршке проевропским демонстрантима, Ештонова је након разговора посетила средиште протеста на Тргу независности у Кијеву, где су је демонстранти дочекали повицима "Европа", јавио је дописник АФП-а.

Број коментара 56

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво