Читај ми!

О будућности Украјине за округлим столом

Виктор Јанукович разговараo са некадашњим председницима Украјине о политичкој нестабилности у земљи. Опозиција тврди да није добила позив за разговоре. Јанукович каже да је затражио од јавног тужиоца да се ослободе демонстранти који су у затвору од сукоба са полицијом 30. новембра.

У украјинској Националној палати данас се одржао свенародни округли сто, који је иницирао први председник Украјине Леонид Кравчук. Циљ разговора био је да се размотре предлози јавности када је у питању нарушена политичка стабилност и јавни мир у Украјини. Сутра ће се наставити разговори.

На разговорима би требало да учествују представници власти и опозиције, као и тројица некадашњих председника Украјине. 

Украјински председник Виктор Јанукович рекао је да се није променило опредељење Украјине када су у питању евроинтеграције.

"Рекао сам много пута да програм Партије региона након 1997. године има за стратешки циљ интеграцију Украјине са Европом", рекао је Јанукович за округлим столом у Кијеву.

Председник Украјине је рекао да је затражио од јавног тужиоца Виктора Пшонка да одмах ослободи све људе који су у притвору од нереда у Кијеву, а нису осумњичени за тежа кривична дела.

Неколико људи које је полиција претукла на протестима против владе у Кијеву, 30. новембра, изведено је пред суд претходних дана.

"Још једном сам јуче разговарао са јавним тужиоцем. Затражио сам од њега да нађе начин да ослободи особе које нису починиле веће преступе. Мислим да ће тај проблем ових дана бити решен. Тешко ми је да кажем колико људи ће бити ослобођено, али они који имају младу децу, младе породице, биће ослобођени. (...) Све ће бити узето у обзир", рекао је Јанукович.

Председник је рекао да жели да окрене нову страницу. "Искрено говорећи, желим да окренем ову несрећну страницу и никад више ово да не дозволим. (...) Свакако, није прихватљиво да се блокирају путеви, зграде администрације. (...) Живот државе се наставља", рекао је Јанукович.

Леонид Кравчук је претходно рекао да ће Јанукович, без мешања у надлежности судија, учинити све да људи који су тренутно у притвору буду ослобођени.

Некадашњи председници Леонид Кравчук и Леониг Кучма назначили су да је могућ излаз из актуелне кризе оставка премијера.

За време састанка у Кијеву, Кравчук је рекао да су, док је био председник парламента, студенти били за нове изборе, али да је парламент нашао решење. "Премијер је својевољно поднео оставку. То се не дешава често", рекао је Кравчук.

Кучма је истакао да народ чека на сигнал од стране председника. 

Украјинска делегација у Бриселу 

Јанукович је рекао и да су позиви опозиције на револуцију "претња националној безбедности" и најавио да ће украјинска делегација сутра отпутовати у Брисел на разговоре о Споразуму о придруживању Европској унији.

Украјина ће убрзати свој рад на дефинисању услова под којим ће потписати ССП и нада се да ће довршити тај посао пре следећег самита ЕУ.

"Ставили смо пред владу задатак да убрза посао. (...) Чим постигнемо договор и компромис буде постигнут, потписаћемо", рекао је Јанукович на састанку са некадашњим председницима.

"Наша намера је једноставна: Желимо да постигнемо услове који су задовољавајући за Украјину, украјинске произвођаче и народ Украјине", рекао је председник.

На питања ћемо добити одговоре тек после разговора, када једни другима кажемо истину, рекао је Јанукович и додао да је неопходно да се ризици по украјинску економију минимизирају.

Украјински председник се потом састао са високом представницом Европске уније Кетрин Ештон која је данас допутовала у дводневну посету, а треба да разговара и са заменицом државног секретара САД Викторијом Нуланд.

Опозиција, у међувремену, саопштава да није добила позив за учешће на округлом столу. "Нисмо примили никакве позивнице ни сигнале", рекао један од лидера опозиције Тјанибок Јарославович.

Европска унија је спремна за дијалог са Русијом како би је уверила да потписивање ССП-а са Украјином неће нашкодити економским интересима Русије, поручио комесар ЕУ за проширење Штефан Филе.

ЕУ, међутим, неће држати трипартитне преговоре о тој теми, истакао је Филе. 

У Кијеву и у другим регионима Украјине од 21. новембра одржавају се масовни протести присталица евроинтеграција, незадовољних одлуком владе да обустави припреме за потписивање Споразума о придруживању и зони слободне трговине са ЕУ и тражећи оставку владе и ослобађање ухапшених демонстраната.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво