Читај ми!

Папа: Глад у свету је "глобални скандал"

То што милијарду људи у свету гладује је "глобални скандал", оценио Папа Фрања и истакао да у свету има хране за све. Папа позвао вернике на талас молитви у свету како би се скренула пажња на проблеме бескућника.

Папа Фрања изјавио је да је "глобални скандал" то што милијарду људи у свету гладује с обзиром да, како је истакао, у свету има хране за све.

"Суочени смо са глобалним скандалом да једна милијарда људи данас гладује", рекао је папа у видео поруци у оквиру покренуте кампање хуманитарне организације "Каритас", која представља савез 164 католичке хуманитарне испоставе у 200 земаља.

"Не можемо да окренемо главу и претварамо се да глад не постоји. Хране у свету има довољно да нахрани све", поручио је поглавар римокатоличке цркве.

Папа је позвао вернике на "талас молитви у свету" како би се скренула пажња на недаће бескућника, преноси Ројтерс.

Апеловао је на црквене заједнице и појединце да "дају свој глас онима који пате због глади како би ти гласови постали урлик који ће уздрмати свет".

Кампању, названу "Једна хумана породица - храна за све", организација "Каритас" покреће када ће њени активисти у исто време у целом свету провести пола сата у молитви, почевши од 19 часова по средњеевропском времену.

"Каритас" је позвао припаднике других вера да се прикључе овој иницијативи.

У оквиру ове хуманитарне иницијативе, Каритас предлаже и да владе у свету у национално законодавство уврсте и право на храну.

Папа Фрања је у више наврата до сада позивао светске лидере да појачају мере у борби против глади и растуће неједнакости међу људима.

Овог пута је, такође, позвао и на промене у начину живота, упозоривши људе да буду много обазривији приликом избора хране коју једу јер то може да води у беспотребну и лошу употребу доступних извора хране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво