Читај ми!

Кијев, сукоби полиције и демонстраната

Током целе протекле ноћи, у Кијеву су се сукобљавали полиција и демонстранти, али се не зна колико је људи повређено. Међутим, инциденти су били мање насилни него пре недељу и по дана, када је полиција грубо сузбила демонстрације и изазвала гнев грађана. Јанукович се састао са тројицом бивших председника Украјине.

Интервентне јединице полиције и антивладини демонстранти сукобљавали су се целу протеклу ноћ на завејаним улицама украјинске престонице Кијева уз мање окршаје, а једна од водећих опозиционих странака саопштила је да су наоружане безбедносне снаге упале у њене просторије и заплениле компјутерску опрему. За данас је најављен "свенародни округли сто", на којем би требало да учествују представници власти и опозиције, као и тројица бивших председника Украјине.

Опозициони вођа Олех Тјахнибок рекао је да је неколико демонстранта повређено у једним од окршаја између полиције и демонстраната, када је полиција срушила неколико шатора који су блокирали приступ владиним зградама, јавили су украјински медији.

Полиција је јуче и ноћас деловала у шаторском центру којег су поставили демонстранти после великог протестног митинга у недељу, углавном на главном Тргу независности, у средишту Кијева.

Нема званичних података о повређенима, међутим, инциденти су по свој прилици били мање насилни него пре недељу и по дана када је полиција грубо сузбила демонстрације и изазвала гнев грађана.

Атмосфера на улицама Кијева ноћас је била и готово карневалска, људи су певали, поп звезда Руслана организовала је плес да се демонстранти загреју на температури од минус пет степени, а разношен је и врућ чај окупљеним људима.

Просторије партије бивше премијерке Јулије Тимошенко, која се налази у затвору, претресене су ноћас и компјутерска опрема је однета, саопштили су чланови те странке.

Протести улазе у трећу недељу, а почели су када је председник Виктор Јанукович одустао од потписивања Споразума о придруживању Европској унији, што су многи Украјинци желели да би окренули земљу ка Западу и смањили утицај Русије на ту бившу совјетску републику.

Председник Виктор Јанукович састао се, као што је и најавио, са тројицом бивших председника Украјине и то би требало да буде први корак ка одржавању округлог стола на коме ће се разматрати политичка ситуација у земљи.

Састанку, поред Јануковича, присуствују Леонид Кравчик, Леонид Кучма и Виктор Јушченко.

Истовремено прес-службе опозиционих партија и њихови лидери саопштавају да нико од њих није добио позив од иницијатора округлог стола за било какав сусрет.

Одржавање округлог стола о предлозима за успостављање политичке стабилности у Украјини је предвиђено за 14 часова у Дворцу "Украјина".

Због полицијског насиља према демонстрантима многи су били бесни и изашли су у великом броју на улице последње две недеље, а број демонстраната премашио је чак и масовне протесте из 2004. и Наранџасте револуције.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон треба данас да стигне у Кијев како би покушала да смањи напетост.

Кличко: Цео систем мора да се промени

Украјински опозициони лидер и бивши боксерски шампион Виталиј Кличко рекао је да Украјина жели да постане европска земља и да цео систем мора да се промени.

У интервјуу за Дојче веле, Кличко је изјавио да цео систем у земљи мора да се промени и да се спроведу проевропске реформе.

Указао је на бруталност полиције према антивладиним демонстрантима која је изазвала бес грађана.

Кличко је истакао да председник Виктор Јанукович сву моћ држи у својим рукама и да је он одговоран за све што се у земљи догађа.

"Ми смо чврсто уверени да он мора да сноси одговорност, или да каже ко је одговоран", рекао је Кличко.

Кличко је истакао да је Украјина позната као најкорумпиранија земља у Европи.

"Морамо променити цео систем, тражимо превремене парламентарне изборе, нову владу и нове председничке изборе", рекао је Кличко.

Према мишљењу опозиције, каже Кличко, председник није стварни проблем него цео систем који је до сржи корумпиран, привреда не функционише а седам милиона Украјинаца нема посао или је у иностранству.

"Цела земља је незадовољна јер систем не функционише за све људе него само за једну групу која умножава своје богатство", рекао је украјински опозиционар.

Опозиција сматра да је најважније потписивање Споразума о придруживању ЕУ, рекао је Кличко и додао да је план опозиције да Украјина из ове ситуације изађе тако што ће реформе спровести на европски начин.

"Јасно је да је то процес који дуже траје и да ће уследити болно раздобље, али Украјини су упркос томе потребне реформе јер смо уморни од живота у оваквим условима", рекао је Кличко и истакао да је циљ да "Украјина постане европска земља".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво