Читај ми!

Свет се опрашта од Нелсона Манделе

Званична комеморација некадашњем председнику Јужноафричке Републике Нелсону Мандели одржана на стадиону у Јоханезбургу. Говорима и својим присуством, око 100 светских лидера одало почаст великом борцу против апартхејда. Српску делегацију на комеморацији предводио председник Томислав Николић.

Скоро 100 светских лидера прикључило се десетинама хиљада Јужноафриканаца на комеморативном скупу у Јоханесбургу у част преминулог бившег јужноафричког председника Нелсона Манделе.

На почетку комеморације на градском стадиону "Совето" присутнима се обратио генерални секретар УН Бан Кимун, поручивши да је, чак и мртав, Мандела успео да уједини људе различитих политичких и друштвених опредељења, мада у жалости, пренео је АФП.

"Он је показао изузетну моћ опроштаја и међусобног повезивања људи... истински смисао мира", рекао је Бан, додавши да је Мандела то поново учинио и данас.

"Погледајте овај стадион и видећете лидере који заступају толико много различитих ставова, људе најразличитијих животних позива. И сви су ту, уједињени", истакао је први човек УН.

Бан је описао Манделу као "дрво баобаба које је пустило дубоке корене широм планете" и оценио да је "Јужна Африка изгубила хероја и оца, а свет вољеног пријатеља и ментора".

На комеморацији је учествовао и амерички председник Барак Обама, који је Манделу назвао "историјским дивом" који је, показавши колика је моћ политичке акције, постао више од иконе која се смеши.

Обама је описао Манделу као доказ како људи могу да спроведу велике промене борећи се за своје идеале и користећи разум и аргументе за личну жртву.

"Он није био мермерна статуа, већ човек од крви и меса", рекао је Обама описујући човека чији га је пример инспирисао да уђе у политику још као студент.

"Видимо човека који је своје место у историји заслужио борбом и оштроумношћу, истрајношћу и вером", закључио је председник САД. Обама је упоредио Манделин тријумф над расистичким системом апартхејда са настојањима Америке да достигне расну правду.

Обами су се на комеморацији придружили и други бивши амерички председници, Џими Картер, Џорџ В. Буш и Бил Клинтон, као и бивша државна секретарка Хилари Клинтон.

Скуп на стадиону, који је званично почео у 11 сати, једно је од најмасовнијих окупљање те врсте, а јужноафричке власти данас су саопштиле да комеморацији присуствује 91 шеф државе, 10 бивших председника држава и 86 међународних делегација на челу са министрима. Међу присутнима су и бројни други шефови држава и влада, верски лидери и високи званичници.

Србију на комеморацији представљали су председник Томислав Николић, министар спољних послова Иван Мркић и саветник председника Марко Ђурић.

Свечаност је почела интонирањем јужноафричке химне и очекује се да ће трајати око четири сата. На трибинама стадиона, који прима 95.000 људи, под кишом се окупило више десетина хиљада људи, од којих су многи плесали уз музику, одајући на тај начин почаст Мандели, који је преминуо у четвртак у 96. години.

Неки Јужноафриканци носили су мајице с Манделиним ликом, док су неки махали заставицама с његовом сликом.

Државна сахрана Нелсона Манделе, првог демократски изабраног председника Јужне Африке и добитника Нобелове награде за мир и борца за људска права биће одржана 15. децембра.

Пре сахране у његовоцм родном месту Куну, Манделино тело ће три дана бити изложено у Преторији, у згради владе. У Јужној Африци је поводом Манделине смрти проглашена десетодневна жалост.

На стадиону на којем је одржан комеморативни скуп, Мандела се последњи пут појавио у јавности 2010. године, на Светском фудбалском првенству.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво