Читај ми!

Пољска, пет жртава невремена

Петоро људи је погинуло, а 53 повређено у олујном невремену које је захватило Пољску. Пола милиона Пољака остало је без струје а отежан је и авионски саобраћај.

У олујном невремену, које је од четвртка захватило северни и део средње Европе, у Пољској је погинуло петоро људи, 53 је повређено, а ватрогасна стража је за два дана изашла на терен преко 6.000 пута.

Тројица Пољака погинула су у петак у Порају, на северу земље, када је на њихов аутомобил пало велико дрво и пригњечило их. Један човек страдао је када је возач због јаког ветра изгубио контролу над аутобусом и ударио у дрво, а последња жртва је 47-годишњи Пољак кога је у Вроцлаву јак ветар оборио са балкона објекта у изградњи.

Укупно 53 особе су повређене, углавном на југозападу и у централним војводствима Пољске, јављају пољски медији.

Јуче и ноћас је снег, који прати олујно невреме "Ксавер", паралисао саобраћај у Кујавско-Померанијском војводству на северу земље, где су возачи од петка остали заробљени у сметовима и дугим колонама.

Широм Пољске на терену је више од 42.000 спасилаца Ватрогасне страже. Од петка су помагали и да се евакуишу путници из возила заробљених на регионалним путевима на северу, међу њима и 42 ђака из школског аутобуса.

"Већина возача оставила је аутомобиле на путу и отишла да проведе ноћ у оближњим хотелима. Кола у којима нема возача не можемо да померимо. Велики проблем представљају и камиони који стоје један поред другог", изјавио је портпарол Генералне дирекције путева и аутопутева Томаш Окоњски.

Ветар снаге оркана компликује и железнички саобраћај а због дрвећа које је пало на пруге, возови касне.

Због ветра који наноси снег на писте пољских аеродрома отежан је и авионски саобраћај, због чега је јуче био затворен аеродром у Гдањску а неке летове морали су да откажу међународни аеродроми у Варшави и Вроцлаву.

Због покиданих водова већ пола милиона Пољака остало је без струје, највише у војводству Западне Помераније које граничи са Немачком.

Јака бура паралисала је делимично и поморски саобраћај на Балтику а бродови, тамо где саобраћај није забрањен, на море излазе по изричитој одлуци и одговорности капетана.

Метеоролози предвиђају да ће олујно невреме "Ксавер" постепено слабити и да ће најкасније сутра прећи Пољску.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво