Читај ми!

Инаугурисан нови председник Грузије

Гиорги Маргвелашвили који је победио на председничким изборима прошлог месеца у Грузији, положио заклетву. Инаугурацији је присуствовао Марко Ђурић као лични изасланик председника Томислава Николића.

У Грузији је данас инаугурисан нови председник те земље, 44-годишњи филозоф и бивши ректор универзитета Гиорги Маргвелашвили.

Његовом инаугурацијом окончан је скоро десетогодишњи председнички мандат Михаила Сакашвилија, који је успоставио савезничке везе између ове бивше совјетске републике и САД, и извео земљу на пут европских интеграција, наводи АП.

Нови председник нема много политичког искуства и сматра се да изборну победу дугује премијеру и милијардеру Биџини Иванишвилију, чија је коалиција истисла Сакашвилијеву странку са власти на прошлогодишњим парламентарним изборима.

Маргвелашвили је победио на председничким изборима прошлог месеца, освојивши 62 одсто гласова.

Он је обећао да ће одржати прозападни курс земље, а да ће истовремено радити на смањењу тензија са Русијом.

Сакашвили је одбио да присуствује данашној инаугурацији, наводећи као разлог кривично гоњење неколико његових бивших министара и чланова његове странке.

Инаугурацији новог председника Грузије присуствовао је и саветник председника Србије Марко Ђурић као лични изасланик Томислава Николића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије