Поплаве у Вијетнаму однеле десетине живота

Најмање 28 људи погинуло, а девет је нестало у поплавама које су погодиле централни Вијетнам након преобилних киша. Прогнозирају се нове падавине.

У поплавама у Вијетнаму погинуло је најмање 28 људи, девет се воде као нестали, а евакуисано је 80.000, саопштили су тамошњи државни медији.

Поплаве су последица преобилних киша које су погодиле централне области земље, извештава Ројтерс.

У провинцији Кванг Нгаи, у којој је погинуло деветоро људи, а четворо нестало, поплавне воде су порасле до нивоа изнад рекорда из 1999. године, потапајући многе куће.

Воде су нагло порасле када је петнаест хидроцентрала у овом региону било принуђено да отворе уставе. Потопљено је око 100.000 кућа. Путеви су затворени, а и железнички саобраћај је делом обустављен, саопштио је Комитет вијетнамске владе за заштиту од поплава и олуја.

Централни део Вијетнама, укључујући и појас кафе на висоравнима, између јула и октобра често је на удару поплава и олуја. Кише су сада омеле бербу кафе и сушење зрна.

Вијетнам је водећи светски произвођач кафе "робусте", са уделом од 17 одсто у глобалној производњи тог типа кафе.

Према предвиђањима вијетнамске метеоролошке службе, за данас се у централним деловима земље прогнозирају нове падавине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 31. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије