Читај ми!

Расте број жртава на Филипинима

Само у граду Таклобану 4.000 жртава тајфуна, саопштили званичници. Помоћ и даље касни.

Разорни тајфун "Хаиjан" је само у граду Таклобану на филипинском острву Лејте однео животе најмање 4.000 људи, саопштиле су тамошње власти а преносе агенције.

Приобални град Таклобан практично је уништен 8. новембра када је преко њега протутњао тајфун и изазвао таласе високе пет метара.

Удари ветра у зони невремена достизали су брзину од 105 метара у секунди, наводи Итар-Тасс.

На острву Лејте, као и на суседним острвима још постоје области погођене тајфуном које су недоступне спасиоцима, саопштили су јуче представници УН.

Ројтерс наводи да подаци таклобанских власти показују да број жртава далеко премашује прошлонедељну процену филипинског председника Бениња Акина да ће укупан број жртава бити између две и две и по хиљаде.

УН су саопштиле јуче да је у удару тајфуна погинуло 4.460 људи, што је потврдила и филипинска влада.

АП из Таклобана преноси изјаву представника Владе да су потребе за помоћи огромне, а Франс прес да су амерички војници на таклобанском аеродрому истоварили одређену количину помоћи потребне погођеном становништву.

Француска агенција подсећа на јучерашњу изјаву заменице генералног секретара УН за хуманитарна питања Валери Амос да хуманитарна помоћ за изгладнеле и преживеле становнике не стиже довољно брзо на Филипине.

Јапан је данас саопштио да је утростручио пакет помоћи Филипинима за више од 30 милиона долара, пренела је агенција АФП.

Укупна сума помоћи износиће око 52 милиона долара, саопштио је Токио, који је у припремама да пошаље више од 1.000 војника на Филипине ради помоћи у ублажавању последица тајфуна.

Кина је јуче саопштила да ће обезбедити додатних 1,6 милиона долара помоћи Филипинима, углавном у шаторима и ћебадима, после критике, јер су првобитно најавили донацију владе од само 100.000 долара.

Војска САД распоредиће 1.000 војника на Филипинима, њих 900 стиже бродовима, а 100 војника авионом.

Према подацима УН, 920.000 Филипинаца остало је без кућа у налету тајфуна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара