Одштета због неисправних имплантата

Суд у Француској пресудом наредио немачкој компанији ПИП да плати компензацију хиљадама жена којима су уграђени неисправни имплантати за груди.

Привредни суд у француском граду Тулону прогласио је кривим, током грађанског поступка, немачко сертификационо тело ТУВ у скандалу везаном за дефектне имплантате за дојке француске компаније ПИП (Poly Implant Prothese), оцењујући да се лидеру у управљању квалитетом десио пропуст у извршењу обавеза везаним за контролу и обазривост.

Суд је наложио компанији да обештети увознике и жртве у складу са правоснажном пресудом.

Одлуком суда је наложено немачком сертификационом телу да исплати свакој жртви дефектних имплантата одштету од по 3.000 евра, док се чекају индивидуалне експертизе за сваку од њих, пренели су француски медији.

ТУВ је објавио своју намеру да поднесе жалбу на одлуку суда.

"Изненађени смо одлуком суда", рекла је адвокат ТУВ-а Сесил Дерик, признајући да те одштете представљају за фирму "велику опасност".

"ТУВ строго поштује прописе на снази", истакла је Дерик, додајући да су у току измене европских закона, након тог скандала.

"Ово је први пут у свету да се ТУВ сматра одговорним", додала је она.

У том процесу је шест дистрибутера - бугарски, бразилски, италијански, сиријски, мексички и румунски - тражило од компаније 28 милиона евра, а око 1.700 носилаца ПИП имплантата, пре свега јужноамеричких, али и француских и енглеских, тражило је свака по 16.000 евра на име пре свега нематеријалне штете и изазивања узнемирености, што је око 25 милиона евра.

То је укупно 53 милиона евра.

Подносиоци тужби су сматрали да превара није могла да се догоди да није дошло до пропуста у инспекцијама ТУВ-а, који, упркос широким овлашћењима, никада није извршио проверу производа, задовољавајући се контролом документације.

Како се наводи у одлуци суда, у својој савршено организованој превари, компанија ПИП је тако лако могла да заобиђе те контроле, унапред упозорена на посете инспектора.

За браниоца увозника Оливијеа Ометра, данашња одлука је велики тренутак, корак напред за све жртве из целог света.

Ометр сматра да ће 3.000 евра омогућити у прво време свим подносиоцима тужби да обезбеде потребну стручну помоћ (лекарску женама којима су уграђени ПИП импантати и рачуноводствену дистрибутерима тих имплантата).

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара