Читај ми!

Филипини, вапаји за помоћ

Званични биланс жртава тајфуна у Таклобану на Филипинима достигао 2.357, саопштиле власти које очекују да ће тај број и даље расти. Крајеви погођени тајфуном струју добијају тек крајем децембра. Почело масовно сахрањивање жртава у гробници ван града. Званичници УН истичу да је неопходно да помоћ на Филипине стиже брже.

Филипинске власти саопштиле су да је званични биланс жртава тајфуна у Таклобану достигао 2.357.

Очекују се подаци о жртвама у осталим подручјима која је прошлог четвртка разорио вероватно најјачи икада измерен тајфун, пре свега у приобаљу два главна острва, Самар и Леите, где је и Таклобан.

Становници Таклобана у четвртак су почели сахрањивање у масовној гробници ван града што је први мали знак нормализације стања где је угрожен опстанак десетина хиљада људи.

Тајфун "Хаијан" уз брзину ветра већу од 300 километара на сат и таласе од преко пет метара, погодио је источну обалу Филипина у петак, и уништио десетине хиљада зграда.

Власти су јутрос саопштиле да би погођени крајеви могли почети да добијају струју тек крајем децембра јер је тајфун уништио далеководе и оштетио централе.

Организација УН "Светски програм хране" у среду је доставила пиринач и друге намирнице за скоро 50 хиљада људи у Таклобану где војска пуцњима растерује плачкаше. Подељено је у десет тона високо-енергетских бисквита, док се очекује да стигне још 25 тона.

Услед катастрофе расељено је 600 хиљада људи, од којих су многи гладни и жедни, без склоништа. Велики део помоћи и особља потребног за њену испоруку, су у Манили и оближњем аеродрому Цебу јер се не могу пребацити даље.

Заменица генералног секретара УН за хуманитарна питања Валери Амос изјавила је да хуманитарна помоћ треба брже да стиже на Филипине.

"Неопходно је да им пружимо помоћ. Већ кажу да на допремање помоћи одлази сувише времена. Наш непосредни приоритет је осигурање бржих испорука", рекла је Валери на конференцији у Манили, а пренео је АФП.

Према њеним речима, "људима је очајнички потребна помоћ", они који су могли, отишли су, а многи други покушавају.

АФП извештава да су улице Таклобана и даље пуне лешева, док се тела жртава распадају у врећама испред разрушене градске већнице јер нема могућности за сахрањивање.

И Амерички председник Барак Обама позвао је Американце да дају донације за ту бившу америчку колонију у Азији.

Обама је Американце упутио на сајт Беле куће преко кога могу да повежу са хуманитарним организацијама за помоћ Филипинима.

"Наше мисли и молитве и даље су са народом Филипина, који је у жалости због својих најмилијих и комшија у страшном тајфуну Хајан", навео је Обама у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара