Читај ми!

Курди прогласили самоуправу у Сирији

На северу Сирије Курди прогласили привремену самоуправу због чега их сиријска опозиција оптужује за сепаратизам и "непријатељство према сиријској револуцији".

Сиријски Курди који на северу земље контролишу велике области прогласили су привремену курдску самоуправу, а сиријска опозиција је тај потез оценила као сепаратистички чин.

"Партија демократске уније (сиријских Курда) је непријатељска група према сиријској револуцији", саопштила је сиријска Национална коалиција чиме је формализовала раскид са главним групама курдских бораца на страни опозиције.

Сиријска Национална коалиција "с муком држи по страни" Курде у Сирији, а насиље између бораца Курда и лојалиста Ал Каиде, који чине кључни фактор сунитског побуњеничког отпора против сиријског председника Башара ел Асада, довело је продубљивање расцепа између Курда и опозиције.

"Њена декларација о самоуправи је сепаратистички чин мрвљења било каквог односа са сиријским народом који се боре да остваре слободну, јединствену и независну државу, ослобођену од тираније и суверена над целом својом територијом", наводи се у саопштењу.

Курдске оружане снаге ставиле су данас под контролу још седам села у североисточној Сирији, дан пошто је њихово политичко крило успоставило привремене управе с циљем стварања аутономног сиријског курдског региона, пренела је агенција Ројтерс.

Курди се обично описују као највећа етничка заједница без своје државе свету са око 30 милиона припадника који су концентрисани у деловима Турске, Ирана, Сирије и Ирака.

Мада имају делимичну аутономију у Ирачком Курдистану од 1991. године, њихове тежње за аутономијом су биле осујећиване у Турској, Сирији и Ирану.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара