Читај ми!

Кина игра на карту тржишта

Тржиште и приватно предузетништво ће имати већу улогу у кинеској привреди, најавила Комунистичка партија Кине. Одлуке друге светске економске силе утичу на сваког у свету, а кинески медији очекују реформе значајне као и оне из 1978. године, када је Кина почела да се отвара према свету.

Кинеска будућност је у давању веће улоге тржишту и приватном предузетништву. То произилази из саопштења са трећег пленума централног комитета Комунистичке партије, од којег кинески медији очекују да отвори економске реформе значајне колико оне из 1978. године, када је земља почела да се отвара према свету.

Врата дворане у којој се одржава пленум централног комитета кинеских комуниста затворена су за јавност и лидери могу да се виде, али не и чују.

Али оно што кроз та врата изађе утиче на сваког и ван граница Кине, јер је друга светска економска сила.

Пошто први пленум именује руководство партије, а други државе, трећи пленум припрема смернице за десетогодишњи развој друштва и економије. По њима, кинеска будућност је у слободном тржишту.

Чен Јулу из Народне банке Кине каже да промена улоге тржишта показује опредељеност те земље да тржишна економија постане срж социјализма са кинеским карактеристикама.

Кина мора да заигра на карту тржишта да би постојећи економски модел, који ју је довео до светског врха, прилагодила новим условима, јер он сада успорава раст - пао је на око 7,5 одсто.

Просто речено, приватно предузетништво постаје значајан део привреде и тржиште ће добити улогу у расподели средстава, мада ће држава задржати регулаторну моћ.

Џанг Бин из Кинеске академије друштвених наука сматра да "неки људи неће преживети" ако се Кина ослони само на тржиште.

"Држава мора да обезбеди редовно снабдевање свих становника храном, лековима и другим потрепштинама, ако то не могу приватници", оцењује Бин.

Иако су кинески медији овај пленум поредили са историјским трећим пленумом 1978. године када је Денг Сјаопинг земљу повео кроз реформе и отворио је за свет, на друштвеним мрежама Кинези критикују смернице као скуп празних фраза, а не реформских мера. Међутим, кораци ће бити објављивани у фазама, објашњавају познаваоци.

"Политичке реформе нисмо сада ни очекивали, а што се тиче економских, оне ће се спроводити током неколико година. Морамо да будемо стрпљиви", истиче потпредседник "Џеј Пи Моргана" за Азију Ђинг Улрих.

Очекује се да ће, осим што ће приватно предузетништво постати значајан део привреде, а приватници добити приступ државним компанијама, бити реформисана пољопривреда.

Пољопривредници би могли да продају земљиште или да се на основу њега задужују. А пошто упоредо са растом економије расте и јаз између богатих и сиромашних, реформе треба да обезбеде и социјалну правду. А њу је на тржишту најтеже обезбедити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара