Рохани: Иран неће попустити

Иран неће одговорити на било какве претње, санкције и понижења, каже председник Хасан Рохани наводећи да Исламска Република поступа рационално и тактички у преговорима о спорном нуклеарном програму.

Ирански председник Хасан Рохани изјавио је да Иран неће одговорити на било какве претње, санкције и понижења и да Исламска Република поступа рационално и тактички у преговорима о спорном нуклеарном програму, јавила је данас иранска новинска агенција ИСНА.

"Рекли смо преговарачким странама да нећемо одговорити на било какву претњу, санкције, понижавања и дискриминације. Исламска Република није и неће спустити главу пред претњама било ког ауторитета", рекао је Рохани у говору у иранској Народној скупштини, пренела је агенција Ројтерс.

Иран и шест светских сила нису успеле јуче да постигну договор везано за спорни ирански нуклеарни програм, али су навели да су "разлике сужене" и да ће наставити преговоре за 10 дана у покушају да окончају десетогодишњи застој у постизању договора.

"За нас постоје црвене линије које се не могу прећи. Национални интереси су наше црвене линије које укључују наша права у оквирима међународних права и права на обогаћивање уранијума у Ирану", рекао је Рохани.

У преговорима са Ираном учествују представници тзв. Групе П5+1 (САД, Русија, Кина, Велика Британија, Француска као сталне чланице Савета безбедности УН и Немачка).

АП наводи да Француска није желела да попусти када су у питању пројекат Ирана у вези са производњом плутонијума и програм обогаћености уранијума.

Шеф француске дипломатије Лоран Фабијус изјавио је јуче да је постигнут напредак, али да договор с Техераном не може да се склопи пошто и даље има нерешених питања.

Државни секретар САД Џон Кери рекао је новинарима јутрос да има "још питања која треба размотрити".

Висока представница ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон рекла је да је постигнут "конкретан напредак" али да и даље постоје "нека неслагања".

Ирански министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф изразио је наду да ће неслагања бити превазиђена на следећем састанку.

Последња рунда преговора о спорном нуклеарном програму почела је 7. новембра у Женеви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара