Читај ми!

Случај Арафат, Руси уздржани

Нема довољно доказа да је Јасер Арафат умро од тровања полонијумом, закључак је руских истражитеља. Претходно објављени швајцарски закључци о резултатима тестирања посмртних остатака подржавају теорију да је некадашњи палестински лидер отрован.

У руском извештају о резултатима тестирања посмртних остатака Јасера Арафата наводи се да нема довољно доказа за подршку теорији да је дугогодишњи палестински лидер умро од тровања полонијумом.

Швајцарски, руски и француски експерти су прошлог новембра узели узорке са Арафатовог тела, након што је катарска ТВ Ал Џазира обелоданила да је неуобичајено висок ниво полонијума нађен на његовом доњем вешу и четкици за зубе.

"Исход свеобухватног извештаја о нивоима полонијума-210 и развоја његове болести не пружа довољно доказа да се подржи одлука да је полонијум-210 изазвао акутни радијацијски синдром који је довео до смрти", рекао је Абдулах Башир на конференцији за новинаре, цитирајући закључке руског извештаја.

Башир је, међутим, рекао да се и у швајцарском и руском извештају наводи да су "велике количине" радиоактивног изотопа нађене на његовим посмртним остацима.

Руски налази су много опрезнији од швајцарских закључака, које је у среду објавила Ал Џазира и у којима се наводи да тестови донекле подржавају сугестију да је смрт последица тровања полонијумом-210.

Тафик Тирави, шеф палестинског одбора основаног да истражи Арафатову мистериозну смрт 2004. године, рекао је на конференцији да палестински лидер није умро природном смрћу, али је избегао директно да одговори када је упитан да ли је трован. 

Арафат, лидер герилаца, који је постао први палестински председник и добио Нобелову награду за мир, разболео се од мистериозне болести у октобру 2004. године док је био окружен израелским тенковима у свом седишту Муката у Рамали.

Палестинци су од почетка кривили Израел за његову смрт, што је та земља и онда и сада порицала, али палестински истражни комитет није напредовао у настојању да објасни случај, наводи Ројтерс.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије