Читај ми!

Филипини на удару супертајфуна

Најмање три особе погинуле, а седам повређено у удару снажног тајфуна Хај'јен на Филипинима. Реч је о једном од најјачих тајфуна који је икада погодио Филипине. Страхује се да би број погинулих могао бити већи, јер власти не могу одмах да ступе у контакт са најугроженијим областима.

У удару снажног тајфуна Хај'јен на Филипинима најмање три особе су погинуле, а седам је повређено, саопштиле су власти.

Двоје људи је страдало од струјног удара пошто је снажни циклон срушио далековод, док је трећа особа страдала од удара грома, јавио је АФП.

Хај'јен је један од најјачих тајфуна који су до сада погодили Филипине, а праћен је изузетно снажним ветровима који чупају кровове, као и високим таласима који носе трошне куће.

Супертајфун Хај'јен погодио је најпре приобална насеља на централном острву Самар, око 600 километара југоисточно од Маниле, уз максималну брзину ветра од 315 километара на сат.

Страхује се да би број погинулих могао да буде већи, јер власти не могу одмах да ступе у контакт са најугроженијим областима будући да ће тајфун ову острвску земљу напустити тек вечерас.

Власти упозоравају да је више од 12 милиона људи у опасности од олује, укључујући и град Чебу, који је са 2,5 милиона становника други по величини.

Више од 125.000 људи је евакуисано из најугроженијих области пред удар тајфуна, саопштио је национални савет за управљање катастрофама. Своје домове напустили су првенствено они који живе близу обала океана и река.

"Ветар и киша су превише јаки. Морали смо да напустимо наш дом", каже једна Филипинка.

Школе које су се нашле на путу тајфуна затворене су, обустављени су поласци бродова, као и летови, а многе школе затворене су и у престоници Манили, јер се очекују обилне падавине. Болнице и војници су у приправности и спремни за акције спасавања.

"Ниједна олуја неће бацити уједињен народ Филипина на колена. Надам се да ћемо сви бити безбедни у наредним данима", каже председник Филипина Бенигно Акино Трећи.

Филипински медији наводе да се олуја креће у правцу Јужног кинеског мора и да би могла да буде још јача када стигне до Вијетнама и Кине.

Филипине годишње погоди око 20 олуја, а многе од њих проузрокују бројне жртве и велику штету. Хај'јен је 24. олуја која је од почетка године погодила ову земљу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара