Читај ми!

САД спреман да ублажи санкције Ирану

Уколико добију јасне доказе да Иран предузима кораке ка заустављању напретка нуклеарног програма, светске силе размотриле би ублажавање санкција Техерану, саопштила Бела кућа. Постигнут напредак у преговорима са Ираном, рекла Кетрин Ештон, после разговора о нуклеарном програму Техерана у Женеви.

Шест светских сила, које разговарају са Ираном о нуклеарном програму те државе, размотриле би ублажавање санкција Техерану уколико добију јасне доказе да иранске власти предузимају кораке на заустављању даљег развоја својих нуклеарних капацитета, саопштила је Бела кућа.

У замену за "конкретне, проверљиве мере" којима би се ублажиле бојазни међународне заједнице, шест сила би "размотриле органичене, циљане и реверзибилне" кораке које не утичу на основну грађу наших санкција", рекао је портпарол Беле куће Џеј Карни.

Уколико Иран не би показао напредак по питању нуклеарног програма, ублажавање санкција би било опозвано, и строже санкције могле би да буду уведене, додао је Карни, а преноси Ројтерс.

Дводневни разговори шест светских сила - пет сталних чланица Савета безбедности УН (САД, Русије, Кине, Велике Британије и Француске) и Немачке - са Ираном о спорном нуклеарном програму те државе започели су данас у Женеви.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон рекла је да светске силе "постижу напредак" у преговорима са Ираном.

"Напредујемо. Висока представница Ештон ће се састати сутра ујутру са иранским министром спољних послова Мухамедом Џавадом Зарифом како би имали више времена да размотре нека питања", навео је портпарол Ештонове, Мајкл Ман.

Према његовим речима, дипломате из шест земаља састаће се рано ујутру како би припремили разговор Ештонове са Зарифом, пренео је Ројтерс.

Иран жели да се ослободи оштрих економских санкција које погоршавају ионако лошу економску ситуацију у земљи, док западни преговарачи настоје да притисну Техеран да прихвати ограничења у свом нуклеарном програму.

То је други састанак преговарача откако је у августу дошао на власт председник Ирана Хасан Рохани, који је обећао да ће решити спор око нуклеарног програма и скинути санкције светских сила.

САД, Израел и неколико западних земаља оптужују Иран да покушава да направи нуклеарно оружје.

Техеран те оптужбе одбацује, тврдећи да је нуклеарни програм намењен искључиво у мирнодопске сврхе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво