Читај ми!

Ко је тровао Јасера Арафата?

Анализа посмртних остатака Јасера Арафата нити потврђује, нити искључује полонијум као узрок смрти бившег палестинског лидера, кажу експерти из Института за примењену радиофизику у Лозани. Количина полонијума у посмртним остацима указује највероватније на намерно тровање, кажу у Институту.

Експерти Института за примењену радиофизику у Лозани наводе да анализа посмртних остатака бившег палестинског вође Јасера Арафата није ни потврдила, нити је искључила полонијум као узрок смрти, али "указује на то да је у њу била умешана трећа страна".

Професор из тог института Франсоа Боши напомиње да количина полонијума у Арафатовим остацима упућује на умешаност треће стране, највероватније на намерно тровање, преноси АФП.

Испитивањем Арафатових остатака, његовог рубља и путне торбе коју је имао уз себе у данима пре смрти у париској болници, утврђено је да је садржај полонијума и олова у њима сувише велики да би могао да настане природним путем.

Време његове болести и смрти такође се подударају са сликом тровања полонијумом, утврдили су швајцарски стручњаци.

"Човек не апсорбује случајно или својевољно извор полонијума - то није нешто што се тек тако појављује у природној средини", истиче швајцарски стручњак Патрис Манжен.

Напомиње да не може недвосмислено да укаже на узрок Арафатове смрти, делимично и зато што су биолошки узорци сувише оштећени.

Ипак, угледни амерички форензичар Дејвид Баркли изјавио је раније да је "апсолутно сигурно узрок Арафатове смрти тровање полонијумом".

Према његовим речима, тип полонијума откривен на телу бившег палестинског лидера морао је бити произведен у нуклеарном реактору.

"Иако су многе земље могле бити извор, неко из његове непосредне пратње сигурно је убацио мајушну дозу смртоносног изотопа, вероватно у облику прашка у његово пиће, храну, очне капи или пасту за зубе", додао је Баркли.

Швајцарски форензичари пронашли су у Арафатовим посмртним остацима количину полонијума 18 пута већу од нормалне.

Арафат је умро 2004. године у 75. години, а званични извештаји указивали су на то да је умро од можданог удара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво