Без вести о Толокоњиковој већ 17 дана

Осуђеној чланици руске панк-групе "Пуси рајот" Надежди Толокоњиковој забрањено да ступи у комуникацију са било ким, каже њен муж Пјотр Верзилов и истиче да се са супругом није чуо већ 17 дана. Верзилов организовао протест са захтевом да се обелодани где је Толкоњикова пребачена.

Супруг осуђене чланице руске панк-групе "Пуси рајот" Надежде Толокоњикове, Пјотр Верзилов, рекао је да дуже од две недеље није комуницирао са њом.

Верзилов је агенцији АП рекао да са супругом није чуо 17 дана и да су "власти учиниле све да је спрече да ступи у комуникацију са било ким".

Федерална служба за извршење заводских санкција саопштила је 21. октобра да ће Толокоњикова бити премештена у други затвор, а агенција Интерфакс пренела је ранију изјаву Верзилова да је она премештена у затвор у Покрајини Краснојарск, који је од Москве удаљен 4.400 километара.

Руски омбудсман за људска права Владимир Лукин изјавио је јуче да је Толокоњикова здрава и жива и да је тренутно у току њен премештај у други затвор из затвора у Мородовији.

Како је пренео Интерфакс, Лукин је рекао да је ту информацију добио од руководиоца Федералне управе за извршење затворских санкција.

Омбудсман је тиме реаговао на раније упозорења мужа Толокоњикове, Верзилова, њеног оца и адвоката, да више од 10 дана не могу са њом да ступе у контакт и да не знају где се налази и у који је затвор пребачена.

Протекла три дана Верзилов је организовао појединачни протест испред зграде Федералне управе за извршење затворских санкција у Москви, са захтевом да се обелодани где је пребачена чланица "Пуси рајота".

Надежда Толокоњикова осуђена је на две године затвора због перформанса, названог "панк молебан", фебраура 2012. године у цркви у Москви, када је са другим чланицама извела песму "Богородице, отерај Путина".

Полиција је касније ухапсила Толокоњикову, Марију Аљохину и Јекатерину Самуцевич, које је суд у августу казнио са две године затвора због "хулиганског понашања мотивисаног верском мржњом".

Октобра 2012. године Самуцевичевој је пресуда преиначена у условну и она је ослобођена.

Казне Толокоњиковој и Аљохиној истичу у марту 2014, наводи руска агенција.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво