Марш милион маски

У више од 400 градова широм света одржан "Марш милион маски". Скупови "Анонимуса" против "владавине похлепних корпорација и корумпираних влада". И Београђани под маскама Гаја Фокса изашли на улице.

Присталице покрета "Анонимус" одржавали су скупове широм света, протестујући против, како организатори наводе, "владавине похлепних корпорација и корумпираних влада широм света".

Почевши у уторак у градовима у Аустралије, Новог Зеланда и Јапана, глобални протест "Анонимуса" проширили су се широм света.

Ударни митинг одржан је у Вашингтону, где су "Анонимуси" марш отпочели код Вашингтон монјумента, марширајући потом ка Белој кући и Капитол хилу.

У Вашингтону је дошло до кошкања између демонстраната и полиције, а неколико особа је ухапшено. "Чије су ово улице? Наше улице!", узвикивали су током хапшења.

"Желимо да чујемо председника Обаму пет година након финансијске кризе - банке су се извукле, а ми и даље патимо, људи се боре, давимо се у дуговима", рекао је један од америчких демонстраната.

На том скупу истакнуте су бројне теме: од шпијунирања НСА и Едварда Сноудена до корупције у власти.

Марш је одржан и у Лондону, где су демонстранти шетњу почели на Трафалгар скверу. Иако је било планирано да протести буду мирни, демонстранти су у једном тренутку испред Бакингемске палате почели да гађају полицајце празним флашама, а испред палате је запаљена ватра.

"Почели су да вичу да се повучемо, али ми нисмо имали куда да идемо. Полиција је затим почела да нас гура, вичући: Одступите, одступите! Десно од споменика краљици Викторији запаљена је ватра, а људи су почели да бацају ствари", каже учесница демонстрација Џејлан Хасан.

Током дана, неколико десетина демонстраната изашло је на Трг Нелсона Мандела у Јоханесбургу. На врху листе организатори митинга у Јужноафричкој Републици, налазе се корупција и утаје пореза.

"Анонимусима" широм света придружили су се и Београђани. Тема протеста је рад домаћих обавештајних агенција које су, према речима организатора, "брутално укинуле основна права грађана Србије".

Организатори широм света наводе да је циљ марша подсећање на „оно што је овај свет заборавио - да су поштење, правда и слобода више од речи".

"Марш милион маски" одржава се 5. новембра, на дан када је 1605. године Гај Фокс покушао да дигне у ваздух британски парламент.

"Анонимуси" су присвојили лице Гаја Фокса као свој амблем, а демонстранти широм света носе маске са његовим ликом.

Марширало се у више од 400 градова широм света, а Фејсбук странице у знак тог протеста отврене су у Нигерији, Мексику, Бугарској, Италији, Ирској, Канади, Швајцарској, Бразилу, али и у Србији.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво