НСА, Израел мета шпијунирања

И близак савезник Америке, Израел, који има приступ америчким обавештајним подацима, мета је шпијунарања САД, преноси "Њујорк тајмс". Извештај се позива на документе Едварда Сноудена и у њему се описују блиске везе између НСА и израелске војне обавештајне јединице.

Израел није само савезник САД, који има приступ америчким обавештајним подацима, већ је и мета САД шпијунарања, преносе израелски медији писање Њујорк тајмса.

Извештај се позива на документе које је обелоданио Едвард Сноуден и у њему се описују блиске везе између Националне безбедносне агенције (НСА) САД и израелске војне обавештајне јединице 8200. Та јединица и НСА су размењивале информације, али Израел због тога није био поштеђен шпијунирања.

Њујорк тајмс наводи да у документима пише како је НСА пратила "израелске војне мете високог приоритета", као што су беспилотне летилице.

Још једна израелска војна мета наведена у документима је ракетни систем "Блек спероу" - ракета циљ, која симулира балистичку ракету на великој висини. Тај систем је недавно користио Израел у време вежбе антиракетне одбране, док су се САД припремале за могућу војну акцију у Сирији.

Амерички лист објавио је извештај заснован на Сноуденовим документима који су откривени у августу да су америчке обавештајне агенције заинтередоване како за непријатеље, тако и пријатеље САД.

У поверљивим документима пише да су контраобавештајне операције САД стратешки фокусиране против приоритетних мета Кине, Русије, Ирана, Кубе и Израела.

У извештају Њујорк тајмса помиње се и шпијунирање светских лидера и да су неке од мета такозване Операције "Шињел" били ирански врховни вођа ајатолах Хамнеи и генерални секретар УН Бан Кимун.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара