Нигерија, масакр на свадби

Најмање 30 сватова, укључујући младожењу, убијено је у Нигерији из заседе крај пута, док су се враћали с венчања. У метежу који је настао на верском скупу у нигеријском граду Уке погинуле 24 особе.

Док су се враћали с венчања најмање 30 сватова, укључујући младожењу, убијено је у Нигерији из заседе крај пута, саопштиле су власти. 

Масакр се догодио у суботу, а тела су нађена тек пошто је, после напада, дошло до застоја саобраћаја.

Потврда о нападу није стигла од борбене секте "Боко Харам" која је недавно претрпела јак удар војске на немирном североистоку Нигерије.

У сличном нападу за који је осумњичена та секта у држави Борно, крај границе с Камеруном, пре две недеље је убијено више од десет људи.

"Боко Харам" је највећа претња Нигерији од 2009. године када је почела оружану побуну, захтевајући увођење шеријатског права и уклањање образовног система по угледу на запад.  

Стампедо током празника 

Нешто раније, више од 24 људи је погинуло, а 17 је повређено у стампеду насталом после ноћног црквеног бдења на истоку Нигерије, саопштили су званичници.

Локални медији наводе да је у стампеду погинуло 28 људи и да би број жртава могао бити и већи.

Церемонија поводом католичке прославе дана Свих светих била је одржана на отвореном у граду Уке, трајала је целу ноћ и присуствовало јој је више од 100.000 људи.

Гужва је настала пред зору, када су неки од присутних покушали да искористе окупљање за промоцију својих кандидата на предстојећим локалним изборима у нигеријској држави Анабра.

"Настао је стампедо, сви кажу да су чули како неко виче 'Ватра" Ватра!'. Погинуло је 24 људи - петоро мушкараца и 19 жена", рекао је АП-у доктор Питер Кечи из Црвеног крста.

Очевици истовремено оптужују супарничке политичке таборе да су изазвали нереде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара