НСА, неподношљива лакоћа шпијунирања

Aфера са надзором који спроводи САД добија све веће размере. Шеф НСА Кит Александер оптужује политичаре и дипломате да су "наручивали" надзор. Обама наредио да се заустави шпијунирање ММФ-а и Светске банке. Америчке дипломате покушавају да ублаже штету и поврате поверење савезника.

Лидери ЕУ, а посебно политичари и јавност у Немачкој, оштро су реаговали на сазнања да је НСА шпијунирала европске лидере. Међутим, овај пут приметан је расцеп између НСА и Беле куће. Бивши амбасадор САД у Румунији Џејмс Керју Росапеп позвао је НСА да докаже да је надзор савезника био у складу са националним безбедносним интересима.

Шеф НСА Кит Александер неочекивано је оштро одговорио оптуживши америчке политичаре и дипломате за скандал. Како је рекао, они су ти који одређују ко ће да се прислушкује, а не обавештајне агенције које те одлуке спроводе.

У међувремену, председник САД Барак Обама затражио је од НСА да заустави шпијунирање просторија ММФ-а и Светске банке, јавља Ројтерс.

Неименовани амерички званичник рекао је да је Обама обуставио надзор тих установа у протеклих неколико недеља, отприлике у исто време када је наредио да престане надзор просторија Уједињених нација.

Извор из америчке администрације за Ројтерс је прокоментарисао само да САД сада не шпијунирају просторије ММФ-а и Светске банке, али није хтео да каже да ли су то чиниле у прошлости. ММФ, Светска банка и НСА нису желели да коментаришу те наводе.

Подсетимо да бивши сарадник НСА Едвард Сноуден, који је добио азил у Русији, још није обелоданио све податке које има. Сноуден се јуче у Москви састао са послаником Бундестага из редова зеленик Хансом Кристијаном Штребелеом.

Том приликом, истакао је да је спреман да сведочи о томе како су САД шпијунирале немачку канцеларку Ангелу Меркел, али је рекао да не може да напусти Русију. Сноуден је уручио писмо Штребелеу намењено немачкој влади и немачком савезном тужиоцу.

Након тога је немачки министар унутрашњих послова Ханс Петер Фридрих изјавио да је Берлин заинтересован за разговор са Сноуденом, преноси АФП.

"Ако је порука да Сноуден жели да нам пружи информације, онда ћемо радо то прихватити", рекао је Фридрих за лист "Цајт" и додао да ће Немачка пронаћи начин да разговара са Сноуденом ако је он спреман да разговара са немачким званичницима.

Управо тај начин могао би да буде највећи проблем, зато што Немачка има екстрадициони споразум са Сједињеним Државама. Апсурдно, уколико би Сноуден дошао у Немачку постоји ризик да би могао бити изручен САД иако је открио информације о шпијунирању немачких званичника које је спроводила Америка.

Ипак, Сноуденов адвокат Анатолиј Кучарена рекао је да Сноуден не може да напусти Русију, али да у Русији може да разговара са немачким тужилаштвом.

За то време америчка администрација покушава да поправи штету коју трпи због оптужби за шпијунирање страних лидера.

Амерички државни секретар Џон Кери признао је да је у неким случајевима америчка шпијунажа претерала, уверавајући да недужни људи неће сносити последице.

Упркос првим знацима расцепа између НСА и Беле куће, Национална обавештајна агенција је разоткрила план терористичког напада на метро у Њујорку.

"Сазнали смо да терористичка група намерава да нападне метро у Њујорку. ФБИ је то спречио недељу дана пре него што су планирали злочин", истакао је Кит Александер.

Ипак, тешко да ће та објашњења задовољити стране лидере и јавност у земљама које су прислушкиване, јер је тешко објаснити како би, на пример, шпијунирање Ангеле Меркел или просторија ММФ-а могло да спречи терористички напад.

Потерница за Сноуденом је и даље на снази у САД, а бивши сарадник НСА који ће почети да ради на једном од најпопуларнијих руских портала, истакао је да његово деловање није уперено против САД, већ да само жели да обелодани нелегалне и неоправдане радње.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара