Медведев: Није Асад луд

Дмитриј Медведев критиковао сиријску опозицију што као услов за разговоре тражи гаранцију за одлазак Асада, који би, како оцењује, могао да брине да не доживи судбину Гадафија или Мубарака. Сиријски председник мора добити неку врсту гаранције за своју судбину, рекао је руски премијер.

Русија се нада да би међународна мировна конференција о Сирији могла да буде одржана пре краја године, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев, упркос разликама у виђењу Москве и Вашингтона ко ће представљати сиријску опозицију.

Медведев је у интервјуу Ројтерсу позвао обе стране у сиријском грађанском рату да направе компромис и критиковао опозицију што као услов за разговоре тражи гаранцију за одлазак председника Башара ел Асада.

"Није он (Асад) луд. Он мора добити неку врсту гаранција или, у најмању руку, предлога о развоју политичког дијалога у Сирији, о могућим изборима, о својој судбини", рекао је руски премијер.

Медведев је приметио да би Асада могла да брине судбина коју су доживели свргнути лидери Египта, Хосни Мубарак који је завршио пред судом, и Либије, Моамер ел Гадафи, који је ликвидиран.

"Морате се сложити да кад он (Асад) помисли на судбину председника Мубарака или пуковника Гадафија... његово се расположење вероватно не поправи. Зато, не можете једноставно да кажете - 'иди и онда ћемо се ми сложити око свега'", рекао је шеф руске владе.

Изасланици САД, Русије и УН требало би да се састану у Женеви у уторак у оквиру припрема за дуго одлагану конференцију, коју су Русија и САД први пут предложиле још у мају.

Последњи датум почетка конференције о којем се спекулисало је 23. новембар, али ствари "тапкају у месту", јер је главна тачка спорења улога опозиционе коалиције коју подржава Запад.

Западне и заливске земље, које су против Асада, кажу да би преговори у Женеви требало да се воде између "једне делегације сиријског режима и једне делегације опозиције", коју предводи коалиција.

Русија, међутим, види коалицију само као један део опозиције и предлаже да неколико делегација представља Асадове противнике.

Конференција до краја године?

"Надам се да ће бити могуће да одржимо конференцију до краја ове године, али разумемо да је утицај свих страна које учествују ограничен", рекао је Медведев.

Према његовим речима, почетак разговора у огромној мери зависи од страна у Сирији и Москва "гура ка томе" - а Медведев очекује од "свих који разговарају са различитим круговима у Сирији да учине исто".

"То је тежак процес и сви морају постићи компромис, укључујући опозиционе лидере и сиријску владу, наравно", поручио је Медведев.

Како Ројтерс подсећа, Русија је током двоипогодишњег сукоба у Сирији најмоћнија снага подршке Асаду - пошто му испоручује оружје и блокирала је три резолуције Савета безбедности УН чији је циљ био притисак на сиријског лидера.

Москва истиче да одлазак Асада не може бити предуслов за мировне разговоре.

"Мислим да су нереалне идеје којима се унапред тражи - 'хајде да искључимо председника Асада и онда да се сложимо о свему' - док је Асад на власти", закључио је Медведев.

Асад је прошлог месеца рекао да би могао тражити реизбор на гласању заказаном за следећу годину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара