Читај ми!

САД, прислушкивање по закону!

Америка није ништа радила што би кршило закон, рекао амабасадор САД у Берлину Џон Емерсон, одговарајући на тврдње да је НСА масовно прислушкивао стране лидере и грађане, укључујући и разговоре немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Берлину Џон Емерсон рекао је да не зна ни за какве незаконите активности повезане с извештајима да је америчка Национална агенција за безбедност масовно прислушкивала стране лидере и грађане, укључујући и разговоре немачке канцеларке Ангеле Меркел.

"Колико ја знам, нисмо радили ништа чиме бисмо прекршили закон", рекао је Емерсон за телевизију ЗДФ, не прецизирајући да ли мисли на амерички или немачки закон.

Амбасадор је рекао и да је влада у Вашингтону свесна размера штете коју је овај случај нанео дипломатским односима, пренео је Франс прес.

"Потпуно разумем дубину и интензитет реакције и немачке владе и немачког народа... Детаљно сам пренео информације о томе властима САД и нарочито Белој кући, који су их схватили веома озбиљно", навео је Емерсон.

У првим јавним коментарима после скандала с прислушкивањем Меркелове, Емерсон је дао неколико интервјуа немачким медијима, у којима је рекао да ће учинити све да дипломатске односе поново доведе у ред.

"Треба да наставимо интензивне и важне разговоре, које водимо с највишим немачким званичницима и врхом америчке владе, да бисмо одлучили како да на најбољи начин сарађујемо са својим обавештајним агенцијама у борби против тероризма и о безбедности својих грађана, али уз поштовање приватности сваког појединца и на начин на који би пријатељи и савезници требало да се понашају", нагласио је Емерсон за ЗДФ.

У последњих недељу дана, откако су обелодањени подаци о шпијунским активностима САД у Европи, у Вашингтону су боравили бројни високи званичници Немачке и Европске уније.

Како је навео Ројтерс, касније ове недеље у Вашингтон ће отпутовати и шефови немачких домаћих и страних обавештајних агенција.

Меркелова је раније затражила да се до краја године успостави договор САД и Берлина и Париза о нешпијунирању и обустави илегално прислушкивање америчких савезника у Европи.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара