Читај ми!

Уништена постројења за хемијско оружје у Сирији

Сирија уништила постројења за производњу хемијског оружја, дан пре постављеног рока, саопштила је у Хагу Организација за забрану хемијског оружја. Дамаску предстоји уништавање постојећег хемијског оружја, укључујући сузавац и нервни гас сарин.

Организација за забрану хемијског оружја саопштила је у Хагу да је Сирија дан пре постављеног рока уништила постројења за производњу хемијског оружја.

Уништавањем тих постројења, Сирија више не може да производи хемијско оружје. Међутим, Дамаску сада предстоји да уништи постојеће хемијско оружје, укључујући сузавац и нервни гас сарин.

"Сирија је завршила процес онеспособљавања својих постројења за производњу хемијског оружја", рекао је нешто раније један извор из Организације.

Сирија се тиме повиновала одлуци Извршног савета Организације који јој је наложио да приступи "функционалном уништавању што је могуће пре и не после 1. новембра 2013. године".

У саопштењу се наводи да је његов тим експерата "задовољан што је верификовао и видео уништену сву сиријску критичну производњу и опрему за пуњење" и додаје да "за сада нису планиране даље активности контроле".

Генерални директор Организације Ахмет Узумцу поздравио је храброст тима у "испуњавању најизазовније мисије коју је до сада имала Организација".

Сирија је 24. октобра изнела свој генерални програм уништавања, омогућујући израду планова ради "систематског, свеобухватног и проверљивог уништавања" свог хемијског оружја.

Тај програм ће 5. новембра размотрити Извршни савет Организације за забрану хемијског оружја који ће искористити тај документ да би до 15. новембра одредио датуме за коначно уништавање сиријског хемијског арсенала.

Организација која је ове године добила Нобелову награду за мир, задужена је за надгледање уништавања сиријског хемијског оружја након резолуције Савета безбедности УН којом је наложено уништавање тог оружја до средине 2014. године.

Резолуција је усвојена у оквиру руско-америчког споразума о уништавању сиријског хемијског оружја, чиме је уклоњена претња америчким нападима због хемијског напада 21. августа код Дамаска.

Мисија уништавања хемијског оружја у Сирији крајње је амбициозна и опасна, јер Организација за забрану хемијског оружја први пут спроводи мисију у земљи усред грађанског рата.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара