Читај ми!

Преминуо Тадеуш Мазовјецки

Први пољски премијер после пада комунизма, Тадеуш Мазовјецки, преминуо у 86. години.

После дуже болести, јутрос је у 87. години преминуо бивши премијер Пољске Тадеуш Мазовјецки, први премијер кога су слободно изабрали Пољаци након пада комунизма, а касније од 1992. специјални изасланик УН у ратом захваћеној БиХ.

"Напустио нас је човек који је имао храбрости да у пресудним тренуцима за Пољску буде мудар", рекао је поводом смрти Мазовјецког председник Пољске Броњислав Коморовски.

Мазовјецки је био лидер и симбол отпора Пољака комунистичком режиму, а 1980. године је током штрајка у бродоградилишту у Гдањску у коме су се родили први независни синдикати иза гвоздене завесе, Солидарност, тај пољски интелектуалац био шеф експерата штрајкача, а касније саветник Леха Валенсе.

Спадао је међу архитекте "округлог стола" пољских комунистичких власти са опозицијом на којем је ненасилно окончана деценијска власт тоталитарног режима. Изабран је 1989. године као први премијер Пољске без црвене партијске књижице од 1945. године и ту функцију је обављао до 1990. године.

"Био је најбољи премијер који је могао да задеси Пољску у то време", рекао је бивши председник Лех Валенса.

"Сматрао је да дијалог и слушати друге треба да буде темељ у нашим географским ширинама. Да није било њега, Пољска би ушла у сукоб са свима. Након велике борбе био је потребан мир, зона тишине, да размислимо шта да урадимо, да градимо а не разарамо", рекао је филмски режисер Кажимјеж Куц.

Толеранција, суздржаност и смиреност поред осталих особина квалификовале су га за изасланика генералног секретара УН у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. када је демонстративно поднео оставку због тога што су УН допустиле да падну заштићене зоне Сребреница и Жепа.

Мазовјецки је 1993. године поднео УН извештај о кршењима људских права која су починиле све зараћене стране у Босни и Херцеговини.

"Када се једном виде те огромне несреће које су задесиле Босну, никада не можете да престанете да се за Босну интересујете", рекао је Мазовјецки годину дана након протестне оставке у једном интервјуу и додао да је за Босну мало да само престане да се пуца.

Тадеуш Мазовјецки рођен је 1927. године у Плоцку.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара