Читај ми!

Тјенанмен, аутомобил улетео међу људе

Пет особа је погинуло, a 38 је повређено када је запаљени аутомобил улетео на пекиншки Трг Тјенанмен. Нема информације да је у питању терористички напад.

Кинеска полиција евакуисала је пекиншки Трг Тјенанмен, након што је запаљени аутомобил улетео у гомилу. Пет особа је том приликом погинуло, а 38 је рањено.

Страдали су возач џипа, његова два сапутника и два пролазника. Више туриста и полицајаца је повређено, наводи се у полицијском извештају и додаје да је џип на крају ударио у једну преграду.

Портпаролка кинеског министарства спољних послова избегла је да одговори на питање новинара да ли је у питању терористички напад, рекавши да није упозната с појединостима случаја.

Ројтерс наводи да је полиција на свом блогу објавила да је аутомобил слетео с пута на северном делу главног пекиншког трга, налетео на баријеру и запалио се.

Ауто је ударио у близини главног улаза у Забрањени град, где се налазе огроман портрет оснивача комунистичке Кине, Мао Цедунга.

Један од очевидаца, страна туристкиња која се нашла на Тргу рекла је како је прво чула експлозију, а да се потом појавила ватра из возила.

Пекиншки Трг Тјенанмен је увек под знатним обезбеђењем, због великог броја људи који посећују то место - једну од најважних туристичких дестинација у Кини.

На фотографијама које су убрзо пошто су објављене скинуте са интернета, могао се видети запаљени џип изнад којег се дизао густ слој дима, како пролази поред улаза у Забрањени град.

Инцидент је одмах постао главна тема на друштвеним мрежама, а многи верују да до несреће није дошло случајно, то јест да је возач џипа намерно улетео на трг.

На Тргу Тјенанмен су 1989. године погинуле хиљаде људи, пошто су насилно угушене масовне демонстрације, које су трајале недељама.

На истом месту је 21. октобра 2011. године један човек покушао да се запали, а кинески медији су касније јавили да је реч о "аполитичном" гесту.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара