Читај ми!

Грузијци бирају председника

У Грузији се одржавају председнички избори. На њима не учествује актуелни председник Михаил Сакашвили, јер је на власти већ провео два мандата, колико му устав дозвољава.

У Грузији сe одржавају председнички избори, на којима је, како оцењују аналитичари и показују анкете, фаворит кандидат владајуће коалиције Грузијски сан Гиорги Маргвелашвили, али да неће успети да освоји већину и победи у првом кругу.

Анкете показују да би Маргвелашвили, до сада мало познати бивши министар образовања и присни сарадник премијера Биџина Иванишвилија, могао да освоји 39 одсто гласова, знатно мање од преко 50 одсто, колико је потребно за победу у првом кругу.

Досадашњи председник Михаил Сакашвили, близак савезник САД, на власти је провео два мандата, колико устав дозвољава, а нови председник имаће мања овлашћења од својих претходника, у складу са уставним реформама из 2010. године, које после избора ступају на снагу.

Сакашвили ће с власти отићи након избора, а скори одлазак је најавио и премијер Иванишвили, подсећају светске агенције.

Маргвелашвилијев главни спољнополитички циљ је одржавање блиских односа како са Западом тако и са Русијом, али ко год да буде на челу земље, влада инсистира да ће тежити чланству у НАТО и ЕУ, што је била једна од главних Сакашвилијевих амбиција и трн у оку Русије.

Анкете показују да ће други по броју освојених гласова - 18 одсто бити кандидат Уједињеног националног покрета и бивши председник парламента Давид Бакрадзе, а мање од 10 одсто могла би да освоји лидерка опозиције Нино Бурџанадзе.

Она је била један од вођа "ружичасте револуције" која је Сакашвилија довела на власт, а са досадашњим председником се касније разишла због рата са Русијом 2008. године око Јужне Осетије и сада тражи да се истраже све његове активности, укључујући притисак на политичке противнике.

Централна изборна комисија је јуче саопштила да и даље важи правило, као на прошлим изборима 2008. године, да је победник кандидат који освоји више од половине гласова, без обзира на број изашлих.

Коначни резултати би требало да буду саопштени најкасније 20 дана после гласања, до 16. новембра, а уколико ниједан кандидат не прикупи више од 50 одсто гласова, други круг ће се одржати две недеље пошто се саопште резултати првог круга, јавио је Итар-Тас.

Грузија има око 3,5 милиона бирача, а на изборима се такмиче 23 кандидата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво