Читај ми!

Талас експлозија у Багдаду

Најмање 65 особа је погинуло а више од 110 је рањено у експлозијама у различитим деловим Багдада. За сада нико није преузео одговорност за нападе.

У серији напада данас је у претежно шиитским четвртима у Багдаду и око ирачке престонице, као и у граду Мосулу, погинуло најмање 65 људи а више од 110 је рањено, потврдили су лекарски и полицијски извори.

Најсмртоноснији од свих напада почињен је у северном граду Мосулу када је возач самоубица активирао експлозив уз аутомобил испред банке где су у реду чекали полицајци да узму плату и при том је погинуло 14 људи, а рањено је више од 30 особа.

У два одвојена напада у том граду непознати нападачи пуцали су и убили два војника и једног цивила, док је у експлозији аутомобила код војног пункта убијена једна жена, а повређено осам особа.

У области Мукдадија, североисточно од града Бакубе, наоружани нападач убио је два шиитска цивила, а у истој области један племенски вођа убијен је бомбом стављеном у његов аутомобил.

Једна од најгоре погођених четврти био је Шаб у северном Багдаду, где су у трговинском кварту експлодирала два аутомобила-бомбе, убивши најмање осам, а ранивши најмање 18 особа.

Сунитски екстремисти често нападају припаднике ирачке шиитске већине, које сматрају отпадницима, наводи Франс прес.

За сада нико није преузео одговорност за нападе, мада су координирани напади "омиљена тактика" ирачког огранка Алкаиде чије су мете цивиле на базарима, у кафићима и у прометним улицма шиитских дела ирачких градова, као и припадници ирачких снага безбедности.

Десет аутомобила бомби експлодирало је данас у Багдаду, од којих је девет експлозија било у шиитским окрузима, са најсмртоноснији напад у Нахравану, јужно од главног града где су два аутомобила бомбе експлодирала у кратком року на препуном пазару и убио седам људи, пренела је агенција Ројтерс.

АП додаје да су експлозије биле у северном Шабу и јужном Абу Дширу и однеле по шест људских живота, док су остали биле Машталу, Баладијату и Уру, у источном Багдаду и на северу, у Саб ал-Бору и Хуријаху.

Бомбе, постављене у паркираним аутомобилима и детонирали су на око пола сата, а на мети су били базари и паркинзи.

Сви ирачки званичници говорили под условом анонимности, јер нису били овлашћени да објављују информације, док су медицински званичници потврдили број жртава.

Тако је у насиљу током октобра, у Ираку, убијено најмање 600 људи, наводи агенција АФП.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво